“De passie, trots en het saamhorigheidsgevoel moeten we vasthouden” | Unica

“De passie, trots en het saamhorigheidsgevoel moeten we vasthouden”

“De passie, trots en het saamhorigheidsgevoel moeten we vasthouden”

Caroline Bruins werkt 90 maanden bij Unica

Unica bestaat 90 jaar! Om dat te vieren zetten we medewerkers in het zonnetje die ook iets bijzonders hebben met het getal 90. Dit keer: Caroline Bruins, die 90 maanden werkzaam is bij Unica als bedrijfsjurist, lid van de ExCo en secretaris van de Raad van Commissarissen (RvC).

Toen Caroline op 1 januari 2016 begon, was ze de eerste bedrijfsjurist van Unica. “Het leek me een superleuke uitdaging om de juridische afdeling helemaal vanaf het begin op te zetten en rechtstreeks aan de Raad van Bestuur (RvB) te rapporteren”, zegt Caroline. “Aan de andere kant vond ik het ook wel spannend. Wat zou iedereen ervan vinden? Zou er weerstand komen? Maar mijn zorgen waren onterecht: ik werd met open armen ontvangen! Collega’s vonden het juist fijn om me een vraag te kunnen stellen of even samen te sparren over een moeilijke brief. Iedereen bij Unica bleek zich ervan bewust dat je veel problemen kunt voorkomen als je de zaken vooraf goed voor elkaar hebt. Inmiddels bestaat onze afdeling uit vier vrouwelijke juristen met elk hun eigen specialisme.”  

Veelzijdig werk
Bijna 90 maanden (7,5 jaar) later heeft Caroline het nog steeds enorm naar haar zin. “Unica is een prachtig  bedrijf waar heel veel gebeurt. En mijn werk is veelzijdig: never a dull moment. Een jaar nadat ik de juridische afdeling had opgezet en gestructureerd, nam Triton een meerderheidsbelang over van de familie Van Vliet. De aandeelhouders stellen strengere eisen aan onze rapportages, bijvoorbeeld op het gebied van ESG.” 

De afgelopen jaren deed Unica mee aan grote tenders en deed het flink wat overnames. Ook daar was Caroline bij betrokken. “Naast een correcte afhandeling van de transactie is het mijn taak om nieuwe bedrijven te helpen integreren in de Unica-organisatie. Daarnaast zet ik me in voor belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals verduurzaming en diversiteit. Dat vind ik zo leuk aan Unica: dat er ruimte is om allerlei dingen te doen die je aanspreken.”

"Ik ben trots op onze afdeling én ons juridische opleidingsprogramma, waarmee we onze kennis breed delen binnen de organisatie.”

Aardig en ambitieus
Caroline herinnert zich haar eerste indruk van Unica. “Ik stond versteld van de hoeveelheid klanten die Unica heeft; door het hele land en in alle soorten en maten. Ook was ik verrast hoe aardig iedereen is”, zegt Caroline. “Unica is een groot bedrijf, maar er hangt nog steeds de sfeer van een familiebedrijf. Collega’s delen een passie voor techniek en staan heel dichtbij de business. Mensen werken samen om dingen voor elkaar te krijgen en het morgen weer beter te doen dan vandaag. Als bedrijfsjurist word je vaak gezien als blok aan het been, als iemand die steeds met rode vlaggetjes staat te zwaaien. Maar bij Unica maken we onderdeel uit van het team. Ik ben trots op onze afdeling én ons juridische opleidingsprogramma, waarmee we onze kennis breed delen binnen de organisatie.”
 

Caroline vindt het inspirerend om voor een vooruitstrevende en ambitieuze organisatie te werken. “We zijn gestart met het eerste juridische Artificial Intelligence systeem voor privacy-verwerking. Zo willen we voor alle collega’s het werk gemakkelijker  maken. Op alle vlakken legt onze CEO John Quist de lat elk jaar een beetje hoger. Hij is trots op waar we staan, maar zorgt ook dat we als organisatie ‘fit for the future’ zijn. Dat Unica meegaat met maatschappelijke wensen en impact blijft maken.” 

Verjaardagswens
‘Samen maken we de toekomst’ is het motto van Unica en dat is precies wat Caroline haar werkgever toewenst. “Ik hoop dat we de passie, trots en het saamhorigheidsgevoel kunnen vasthouden, want samen met fijne collega’s werken aan een betere wereld is het mooiste wat er is.”