Atlas TU/e: het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

Atlas TU/e: het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld


Als binnenkort de renovatie van het Atlas-gebouw van de Technische Universiteit Eindhoven wordt opgeleverd, mag dit uit 1963 daterende gebouw zich het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld noemen. Bouwbedrijf Van Wijnen Zuid, technisch dienstverlener Unica en co-makers realiseerden hiermee een werk- en leeromgeving waarin de CO2-uitstoot met zo’n 80 procent omlaag ging terwijl het aantal gebruikers verdubbelde.

Bron: De Techniek Achter Nederland

Het Atlas-gebouw, dat eerder al het Breeam Outstanding-certificaat kreeg toegekend, dankt zijn duurzaamheidsprestaties aan de aansluiting op de aanwezige installatie voor warmte- en koudeopslag (wko), transparante gevels die het klimaat reguleren, een intelligent systeem met ledverlichting en 2.500 zonnepanelen die met 500 MWh per jaar in de elektriciteitsbehoefte voorzien.

Fotografie: Bart van Overbeeke

Een van de grootste wko-installaties van Europa
De TU/e beschikt over een van de grootste installaties voor warmte- en koudeopslag in Europa. De wko is uitgevoerd met 2 centrale ringen: een koude en een warme ring. Gebouwen kunnen onafhankelijk van elkaar warmte en koude tegelijkertijd gebruiken en er kan warmte of koude uitgewisseld worden op de ringen waardoor gebouwen in de zomer worden gekoeld en in de winter verwarmd.

Atlas is het 5e gebouw op de TU/e Campus dat is aangesloten op de wko en geen gasaansluiting heeft. De klimaatinstallatie in Atlas reageert op de wensen en de aan- of afwezigheid van de gebruiker. Zo wordt in decentrale ruimten gebruikgemaakt van individuele ruimteregelingen met aanwezigheidsdetectie. Raamcontacten schakelen de inductieplafonds van de verwarming uit zodra een raam wordt geopend.

Fotografie: Bart van Overbeeke

Klimaatregulerende gevel Atlas
Daarnaast maakt Atlas gebruik van ‘nachtspoeling’. Dit houdt in dat in zomernachten de etagehoge ramen naar buiten schuiven om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. De vliesgevel beschikt over een drievoudige zonwerende beglazing met aan de binnenkant zonwerende doeken met een hightech coating.

Door de binnenzonwering tijdens winternachten te laten zakken, krijgt de vliesgevel een thermische waarde die zich kan meten met een geïsoleerde spouwmuur. De keuze voor dit type vliesgevel maakte het mogelijk veel van de bestaande (gevel)constructie te behouden, wat bijdroeg aan de duurzaamheid en kosten bespaarde. Evengoed kon worden voldaan aan de hoge eisen voor het onder andere het energiegebruik.

Fotografie: Bart van Overbeeke

Intelligente verlichting
Het hele gebouw is voorzien van zuinige ledverlichting die standaard op een relatief laag lichtniveau staat. Met aanwezigheidsdetectie en daglichtafhankelijke armaturen kan elk armatuur afzonderlijk door de gebouwenbeheerder worden ingesteld. Daarnaast kan iedere werknemer het licht naar wens aanpassen via een speciale app op zijn eigen smartphone.

Het Intelligent Lighting Institute (ILI) gaat dankbaar gebruikmaken van deze uitstekende regelbaarheid. In het gebouw wordt onderzocht welk verlichtingsconcept verzuim door winterdepressies het best terugdringt, om zo een SAD-free omgeving (Seasonal Affective Disorder) te creëren.