(Bijna) 90 jaar, net als Unica | Unica

(Bijna) 90 jaar, net als Unica

(Bijna) 90 jaar, net als Unica

“Ik hoop de naam Unica nog vaak te mogen zien bij projecten in de regio”

Unica bestaat 90 jaar! Om dat te vieren zetten we medewerkers in het zonnetje die ook iets bijzonders hebben met het getal 90. Dit keer: oud-medewerker Martin Esveld, die bezig is aan zijn 89ste levensjaar en dus bijna net zo oud is als Unica.

Nadat hij de technische school had afgerond, kwam Martin Esveld in dienst bij ingenieursbureau Deerns. Toen hij hier na 28 jaar vanwege een reorganisatie moest vertrekken, ging hij aan de slag bij de Algemene Installatie Compagnie. Hier werd Martin benaderd door de directeur van Ten Veen en Ten Hoedt, het Arnhemse installatiebedrijf dat niet veel later zou worden overgenomen door Unica. “Het was in de tijd dat de cv-ketels in opkomst waren, dus er was enorm veel werk te doen”, vertelt Martin. “Het was mijn taak om de servicemonteurs aan te sturen.”  

Martin: "Ik ben geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan”

Warme herinneringen
Martin was 57 jaar toen hij met vervroegd pensioen ging. Hoewel hij er dus al heel lang ‘uit’ is, koestert Martin nog steeds warme herinneringen aan zijn werkzame jaren bij Unica. “Het was een hele fijne tijd. Ik ben geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan”, zegt hij. “Overigens was het wel even wennen toen Unica ons net had overgenomen. We veranderden van een ‘feestend bedrijf’, waar elke vrijdagavond een kratje bier werd opengetrokken, naar een wat strakker georganiseerde, professionelere organisatie. Dat was nuttig en veel beter, hoor!”, lacht Martin. 

“Bij Unica was alles namelijk altijd heel goed geregeld. En dat is het nog steeds. Als oud-werknemer en lid van de pensionado-vereniging krijg ik het magazine van Unica toegestuurd. Ik ben echt onder de indruk als ik hierin verhalen lees over al die mooie, complexe projecten die Unica door het hele land heen realiseert. Ook doet het me goed als ik in mijn eigen woonomgeving borden van Unica tegenkom bij toonaangevende organisaties en projecten. Bijvoorbeeld bij het ziekenhuis van Elst, trainingscentrum Papendal of op de beeldschermen bij voetbalclub Vitesse.” 

Beste jaren
Bij Unica beleefde Martin naar eigen zeggen ‘zijn beste jaren’. “Het bedrijf maakte een mooie ontwikkeling door onder leiding van directeur-eigenaar Daan van Vliet, die ik altijd erg heb gewaardeerd. Verder heb ik gedurende mijn tijd bij Unica tal van mensen mogen ontmoeten. Daar heb ik veel vrienden aan overgehouden. Veel van deze vrienden en bekenden zijn inmiddels overleden, waardoor mijn kringetje steeds kleiner wordt. Dat is natuurlijk niet leuk, maar ach, het hoort bij de leeftijd”, zegt Martin berustend.

“Af en toe heb ik overigens nog wel telefonisch contact met een oude servicemonteur. En als vrijwilliger bij Papendal en voormalig stadionspeaker bij Vitesse – Ja, ik ben lokaal een aardige beroemdheid! – loop ik soms nog weleens een Unica-monteur tegen het lijf. Dan voel ik me trots dat Unica deze mooie bedrijven tot haar klantenkring mag rekenen. Verder ben ik zoals gezegd nog steeds lid van de pensionado-vereniging van Unica, al kan ik vanwege mijn gezondheid jammer genoeg niet meer altijd mee met de jaarlijkse uitstapjes. Maar ik wandel nog veel en houd me vast aan alle mooie dingen die ik in mijn leven heb mogen meemaken.” 

Verjaardagswens
Martin wil Unica tot slot hartelijk feliciteren met het 90-jarig jubileum. En hij wenst zijn voormalige werkgever een lange en florerende toekomst. “Ik hoop nog lang reclameborden van Unica tegen te komen in de regio Arnhem. En ik wens dat de naam Unica tot in lengte van jaren gekoppeld mag blijven aan tal van grote en vooraanstaande projecten in het hele land.”
 

“Ik hoop nog lang reclameborden van Unica tegen te komen in de regio Arnhem. En ik wens dat de naam Unica tot in lengte van jaren gekoppeld mag blijven aan tal van grote en vooraanstaande projecten in het hele land.”