Door hele land aandacht voor Bewust Veilig Dag bij Unica | Unica

Door hele land aandacht voor Bewust Veilig Dag bij Unica

Door hele land aandacht voor Bewust Veilig Dag bij Unica

Door het hele land besteedden de bedrijven uit het Unica-netwerk afgelopen woensdag aandacht aan de Bewust Veilig Dag. Veiligheid is op de eerste plaats natuurlijk een thema dat elke dag de volle aandacht heeft, maar één keer per jaar wordt er in de hele sector bewust stil gestaan bij de noodzaak van veilig werken. Op de Bewust Veilig Dag, die woensdag voor de zevende keer werd georganiseerd, staat dan ook vooral de bewustwording centraal.

Tijdens een plenair digitaal ochtendprogramma was er onder meer aandacht voor het elektrotechnische veiligheidsbeleid binnen Unica en werd er door de specialisten van Van Kempen Koudetechniek ingezoomd op koudemiddelen en persoonlijke veiligheid. Ook was er aandacht voor fysieke belasting op kantoorlocaties en in de auto. Veiligheid is weliswaar vooral een thema op risicovolle project- en bouwlocaties, maar ook achter het bureau en in het verkeer kunnen gezondheids- en veiligheidsrisico’s met bewuste maatregelen worden verminderd.

Afbeelding
Werkbezoek Missiezusters Steyl - Hans van Wijhe

In de middag vonden er door het hele land projectbezoeken plaats. Dat gebeurde in diverse technische ruimtes en op bouwplaatsen, maar in Limburg werd een wel heel bijzondere locatie aangedaan. Hans van Wijhe (directeur operations bij Unica Building Services) en Maurice Peeters (vestigingsdirecteur Unica Building Services Venlo) gingen op bezoek bij de Missiezusters in Steyl. In dit Klooster van het Heilig Hart in Steyl wordt een ontmoetingshuis gerealiseerd, waar de missionarissen en missiezusters samen met hun gasten gebruik van gaan maken. De opdracht betreft onder andere de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties voor een keuken, bistro en kapel.

Los van de indrukwekkende en bijzondere locatie waar hij te gast was, ging Hans van Wijhe in het bijzonder in op de Bewust Veilig Dag. “Eigenlijk is het ‘een dag als alle andere’, want we willen elke dag het veiligste en beste werk met elkaar afleveren. We focussen niet op veiligheid omdat we het moeten, maar omdat we het graag willen”, verklaart hij. Dat er tijdens de Bewust Veilig Dag extra nadruk ligt op het thema, juicht hij van harte toe. “Om continu aandacht voor veilig werken te hebben is een open cultuur nodig waarin we elkaar kunnen aanspreken op onveilig of ongewenst gedrag. Zo’n jaarlijkse dag helpt enorm om het belang van die cultuur nog eens te onderstrepen.”

Honderden andere bedrijven in de techniek en bouw deden mee met de Bewust Veilig Dag 2023. Het doel van de dag is om het bewustzijn rond veilig en gezond werken te vergroten en zo het aantal ongevallen in de sector terug te dringen. Uit het recordaantal van maar liefst 695 deelnemers blijkt dat steeds meer bedrijven bewust bezig zijn met veiligheid. Unica blijft zich inzetten om dat in stand te houden.