Duurzame installaties voor gerestaureerd ARTIS-Groote Museum | Unica

Duurzame installaties voor gerestaureerd ARTIS-Groote Museum

Duurzame installaties voor gerestaureerd ARTIS-Groote Museum


Mede dankzij Unica beschikt het ARTIS-Groote Museum in Amsterdam na een grootschalige renovatie over duurzame en toekomstbestendige installaties. In bouwteamverband realiseerde Unica samen met restauratieaannemer Nico de Bont en Mobilis de opdracht om het oudste Rijksmonument van ARTIS te restaureren en vernieuwen.

Afbeelding
ARTIS Groote Museum Vraagteken

De klus betrof een bijzonder renovatieproject waarin het monumentale karakter van het markante Groote Museum in stand moest blijven, maar er wel duurzame installaties in opgenomen moesten komen. Alle installaties, vloeren, wanden, gevels en plafonds zijn gerenoveerd. Op de bovenverdieping zijn de museumruimtes nog wonderbaarlijk intact gebleven. Zelfs de originele verf is nog aanwezig op de 19de-eeuwse vitrinekasten. Waar mogelijk zijn bestaande materialen hergebruikt en voor de toiletten is er een eco-vriendelijk watersysteem toegepast.

De monumentale museumzalen van het Groote Museum zijn met de restauratie hersteld. Daardoor kon het voormalig natuurhistorisch museum in het voorjaar van 2022 weer een nieuwe permante tentoonstelling openen over de relatie tussen mens en natuur en de samenhang tussen alles dat leeft. Na de restauratie hebben de zalen op de benedenverdieping hun functie als plaats van samenkomst ook opnieuw vervuld. Unica is er trots op dat het mocht bijdragen aan de realisatie van dit indrukwekkende project!

Afbeelding
ARTIS Groote Museum Plantage Middenlaan

Het Groote Museum is gevestigd in het oude hoofdgebouw van ARTIS. Het Groote Museum aan de Plantage Middenlaan werd in 1855 gebouwd als hoofdgebouw van de Amsterdamse dierentuin en haar leden. Het staat op het oudste gedeelte van ARTIS: het buiten Middenhof. Het imposante gebouw werd ontworpen door architect Van Maurik, sinds 1851 directeur van Stadswaterwerken, een onderdeel van Publieke Werken. Hij was ook honorair lid van het genootschap Natura Artis Magistra en leverde het ontwerp belangeloos. Het gebouw heeft een monumentale gevel met een opvallende middenpartij met een groot halfrond venster boven de ingang. Een grote monumentale hal geeft toegang tot de Koning- en  Tijgerzaal, de museumzalen bevinden zich op de bovenverdieping en zijn toegankelijk via de ingang aan het Artisplein. Jaarlijks ontvangt ARTIS meer dan 1,4 miljoen bezoekers: in het Park, het Artisplein en de musea Micropia, het Planetarium en het Groote Museum.
 

ARTIS Groote Museum Westzaal
Foto's: © ARTIS, Maarten van der Wal