Extra BREEAM ster voor Unica hoofdkantoor | Unica

Extra BREEAM ster voor Unica hoofdkantoor

Extra BREEAM ster voor Unica hoofdkantoor


Technisch dienstverlener Unica is sinds oktober een vier sterren BREEAM-NL In Use certificaat rijker voor het hoofdkantoor te Hoevelaken. De duurzame inspanningen zijn beloond met een ‘excellente’ waardering voor onderdeel Beheer en ‘very good’ voor asset. Het pand heeft energielabel A met duurzame toepassingen zoals een WKO, warmtepomp en zonnepanelen. BREEAM-NL expert Marian Kos van Unica Energy Solutions begeleidde de certificering met assessor Jan Roersen van W4Y. 

Historie
Al eerder behaalde de Unica locatie twee BREEAM certificeringen voor het onderdeel Asset en Beheer, uitgevoerd onder de 2014 en 2016 norm. De verbeteringen die uit die certificeringstrajecten kwamen zijn dan ook in de loop der jaren aangepakt. Het behalen van een extra ster is voor een groot deel te danken aan de uitvoering van alle erkende maatregelen die onderdeel waren van de EED audit, ondanks dat er een vrijstelling was voor deze EED door de BREEAM certificering. Het belangrijkste is de kwaliteitsverbetering en verduurzaming, wat in lijn ligt met de dienstverlening die Unica voor zijn klanten nastreeft. 

Laaghangend fruit of continue verbetering? 
De sterkere BREAAM-certificering is gerealiseerd door een combinatie van quick wins en structurele maatregelen. Zo is het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) opgesteld door een BOEI specialist, een expert die verder kijkt dan alleen de installaties en ook de gebouweigenschappen en gebruik integraal meeneemt. Met energiemonitoring via het Energy Panel van Unica-dochter Hellemans Consultancy ontstaat grip op het energieverbruik, waarmee Unica eenvoudig voldoet aan wetgeving. Verder is de bewustwording van watergebruik vergroot en zijn verbeteringen getroffen zoals lekdetectie. Voor de kantooromgeving is een biodiversiteitsonderzoek opgesteld waarbij de aanbevelingen worden opgepakt. Verdere verduurzaming en circulariteit zullen daarmee de komende jaren nog meer worden ingebed.