Hoe de Windows Virtual Desktop organisaties gaat helpen bij de digitale transformatie

Hoe de Windows Virtual Desktop organisaties gaat helpen bij de digitale transformatie

Blog door Maurice Bosman

Steeds meer organisaties staan aan de vooravond van de digitale transformatie. Naast traditionele line of business applicaties en de vaak even zo traditionele ICT-infrastructuren, worden moderne oplossingen als Office 365, Dynamics 365, Power BI en Azure steeds vaker ingezet. De integratie met de line of business applicaties verloopt niet altijd zonder slag of stoot, maar achterblijven is voor organisaties geen optie omdat ze daarmee hun concurrentiepositie, slagvaardigheid en wendbaarheid op het spel zetten. Microsoft introduceert eind 2019 de Windows Virtual Desktop, dat zou zo maar eens de oplossing kunnen zijn voor de traditioneel line of business applicaties tijdens de digitale transformatie.  

De digitale transformatie raakt alles en iedereen: medewerkers, werkprocessen, de ICT-organisatie en betrokken derde partijen. Het is merkbaar dat leveranciers van traditionele line of business applicaties het stevige tempo van bedrijven als Microsoft niet of met moeite kunnen bijhouden. Op zich niet zo vreemd, want de ontwikkelcapaciteit bij deze leveranciers is minder groot dan bij bijvoorbeeld Microsoft. Toch is het nodig dat bedrijfsprocessen geoptimaliseerd en veel (digitale) taken geautomatiseerd worden. Dit om organisaties zo wendbaar en slagvaardig mogelijk te houden.

Voordelen virtual desktop

Om onder andere dit digitale omslagpunt het hoofd te kunnen bieden, lanceert Microsoft eind 2019 ook in Nederland de Windows Virtual Desktop. Ogenschijnlijk is de Microsoft Windows Virtual Desktop niet veel meer dan een VDI-platform, maar is dat ook zo? Wij zien veel voordelen: de virtual desktop is bijvoorbeeld volledig composable, vergt geen investeringen vooraf, is af te rekenen per seconde en de veiligheid is gewaarborgd. Het biedt een uitstekend centraal platform indien een organisatie werkt met data die niet op lokale devices verwerkt kan of mag worden. Daarnaast zijn ook grafische werkplekken er uitstekend mee te faciliteren. 

Als Unica ICT Solutions kijken we goed naar de toegevoegde waarde die de virtual desktop kan hebben voor organisaties die aan het begin van de digitale revolutie staan. Door de ruime ervaring die we hebben met traditionele line of business applicaties, zijn we ook in staat om dit type applicaties onder te brengen op het Azure platform.

Snelheid

Dit zijn allemaal voordelen die wij als Unica ICT Solutions organisaties ook kunnen bieden met onze eigen diensten tegen gelijkwaardige of betere tarieven en met goede integratiemogelijkheden met Azure en Office 365. Toch is er een belangrijk verschil dat doorslaggevend kan zijn om de stap naar de Microsoft Windows Virtual Desktop te maken: de uitstekende prestaties richting het volledige Microsoft online platform. De snelheid tussen de Windows Virtual Desktop en het Microsoft Online platform is zeer hoog, waardoor integratie en de gebruikerservaring veel beter wordt. 

Andere mogelijkheden

Het is belangrijk om een visie uit te werken waar je als organisatie over twee of drie jaar wil staan op het gebied van ICT. Hierin kunnen de ontwikkelingen van  applicatieve partners een rol spelen. Immers kan het een overweging zijn om het applicatielandschap (deels) te heroverwegen, indien deze applicatieve partners de ontwikkelingen niet kunnen volgen. Het gecombineerde landschap van traditionele line of business applicaties en het moderne Microsoft Platform is niet altijd even effectief en efficiënt, dit zowel op operationeel als financieel gebied. Een strategie kan zijn om de functionaliteit om te buigen naar Microsoft Dynamics 365 en het Microsoft Power Platform over de gehele breedte in te zetten. Integratie van data is dan vanzelfsprekend en de mogelijkheden om informatie te generen zijn legio.

De Microsoft Windows Virtual Desktop kan een krachtig middel zijn, om in combinatie met traditionele line of business applicaties de digitale transformatie in gang te zetten. We volgen als Unica ICT Solutions de ontwikkelingen rondom de virtual desktop daarom op de voet en helpen u graag met het vormen van een strategie voor de komende twee tot drie jaar, zodat u met uw organisatie ICT-wendbaar bent en snel in kunt spelen op veranderingen.

Maurice Bosman
Senior Solution Architect