Pranger-Rosier werkt mee aan nieuwbouw zwembad De Welle in Drachten | Unica

Pranger-Rosier werkt mee aan nieuwbouw zwembad De Welle in Drachten

Pranger-Rosier werkt mee aan nieuwbouw zwembad De Welle in Drachten

Afbeelding
Zwembad De Welle Drachten ondertekening bouw

De gemeente Smallingerland heeft in februari een positief besluit genomen over de realisatie van de nieuwbouw van zwembad De Welle. Daarmee kan de bouw binnenkort van start gaan. Pranger-Rosier, dat met drie vestigingen actief is als onderdeel van het vestigingsnetwerk van Unica Building Services, verzorgt met Bouwgroep Dijkstra Draisma de realisatie van alle installatievoorzieningen.

Op donderdag 9 februari werden tijdens een feestelijk moment in Drachten de officiële contracten ondertekend door Friso Douwstra, gedeputeerde provincie Fryslân, Pieter van der Zwan, wethouder gemeente Smallingerland, Marc Mulder, algemeen directeur van Pranger-Rosier en Germ Rekker, directielid bij Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Afbeelding
Zwembad De Welle Drachten impressie

Een uitgebreid zwemcentrum

Zwembad De Welle biedt straks ruimte voor recreatief zwemmen, maar ook voor vele (top)sporten. Het zwemcentrum bestaat uit een 50 meter flexibel (top)sport bad, een multifunctioneel bad en een uitgebreid recreatieprogramma waaronder een recreatiebad inclusief golfslag, kleuterzone, peuterbad, wellness en een spraypark. Het topsportbad wordt flexibel ingericht met een beweegbare bodem en wand. Ter ondersteuning voor de topsport worden ruimtes als opwarming en een kracht- en fysioruimte opgenomen binnen het programma.

Dit alles bouwen de bouwpartners op een duurzame manier. Het gebouw is energiezuinig en heeft een groene identiteit. Met alle keuzes is rekening gehouden met de natuur in de omgeving. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen, zo heeft het pand bijvoorbeeld een groen dak. Dit levert een positieve bijdrage aan hittestress en ondersteunt de biodiversiteit. 

Afbeelding
Zwembad De Welle Drachten impressie

Ontwerp

Het ontwerp is in handen van architect Hooper Architects. Over het ontwerp zegt de architect: "De verschillende zwemruimtes hebben allen een verschillend karakter. Het recreatiebad straalt vooral dynamiek uit, het wedstrijdbad heeft een topsport uitstraling, terwijl het doelgroepenbad focust op leren en spelen in een meer afgeschermde omgeving. Hoewel gebruik en sfeer in de ruimtes totaal verschillend is, is het belangrijk om toch een eenduidig gebouw te maken, met een sterke hoofdvorm. Om dit te bereiken is er een groot dak, zowel qua kleurgebruik als materialisatie contrasterend met de rest van de gevels, over de volumes heen geplaatst. Het dak volgt de logica van de houten constructie, en bepaalt de uitstraling van het gebouw. Vanaf het entreeplein zijn de dakrand en de kolommen de blikvangers. De overige materialen, de groene gevels en de reflecterende glazen gevels, vallen weg in de omgeving.

Zwembad De Welle Drachten impressie
Bron: BGDD