Regio Groningen wint KoopWijsPrijs 2019

Regio Groningen wint KoopWijsPrijs 2019


Met de gezamenlijke inkoop van duurzame energie heeft de regio Groningen de KoopWijsPrijs 2019 gewonnen. Consultant Tjeerd Kuiper van Hellemans Consultancy begeleidde deze energie inkoop. De jaarlijkse prijs gaat uit naar een vooruitstrevende of opvallend project op gebied van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Dit jaar is de prijs gewonnen door de gemeenten Het Hogeland, Midden-Groningen, Westerkwartier, Delfzijl, Groningen, de provincie, Omgevingsdienst en Veiligheidsregio, die samen de regio Groningen vormen.

Het winnende project zorgt voor nieuwe capaciteit en groene energie voor gebouwen, bruggen, sluizen, etc. De grootschalige inkoop van energie en samenwerking levert daarnaast sociale impact op. 

Bram Qualm, adviseur inkoop bij de gemeente Groningen: “Deze prijs is een mooie waardering voor onze bijdrage aan de energietransitie. Met dit inkoopcontract moet in 2024 alle energie voor deze partijen worden opgewekt uit duurzame, lokale energiebronnen. Met dit contract voor 15 jaar geven we bovendien kleinere, lokale coöperaties in de provincie Groningen de kans te investeren in innovatieve, duurzame, lokale energiebronnen. Zo geven we ook een boost aan de lokale economie.”

Hellemans Consultancy, onderdeel van Unica Groep, is het grootste adviesbureau op het gebied van energie-inkoop en energiemanagement in Nederland. Met een jaarlijks inkoopvolume van ruim 10 procent van de zakelijke markt is het bedrijf marktleider in Nederland. 

Bron: Pianoo