Samen inspelen op de opleidingsbehoefte van de branche

Samen inspelen op de opleidingsbehoefte van de branche

“Het enthousiasme van Unica inspireert mij”

Opleidingsinstituut Avans+ ontwikkelde samen met Unica en andere installatiepartners de postbacheloropleiding Maintenance management installatietechniek. Marianne van Meel, projectleider Installatietechniek bij Avans+, is trots op het resultaat: “Een goede ontwikkeling voor de hele branche.”

Avans+ ontwikkelt samen met het bedrijfsleven specialistische (post)bachelor- en masteropleidingen. “Wij bieden opleidingen voor professionals die zich verder willen ontwikkelen. Kennis, kunde en persoonlijke ontwikkeling worden steeds belangrijker voor zowel medewerkers als bedrijven om tijdig in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen”, zegt Marianne, die bij Avans+ verantwoordelijk is voor een aantal installatietechnische opleidingen.

Denken vanuit klantwaarde

Marianne kent Unica al jaren. Veel Unica-medewerkers volgen een opleiding bij Avans+, maar het contact gaat verder dan dat. Zo toetst Marianne regelmatig bij Erwin Meesters, contractmanager bij Unica, waar hij en zijn mensen behoefte aan hebben. Marianne: “Tijdens een sparringsessie in 2014 kwamen we tot de conclusie dat er behoefte was aan kennis en vaardigheden om medewerkers én de branche beter voor te bereiden op de nieuwe manier van omgaan met onderhoud en beheer. Opdrachtgevers willen niet meer ‘uurtje factuurtje’, maar zoeken een duurzame samenwerkingspartner. Een partij die niet alleen verstand heeft van techniek, maar die ook op bedrijfskundig niveau kan meepraten en meedenken in het kader van meerjaren onderhoud. Denk onder andere aan onderhoudsconcepten en -optimalisatie, assetmanagement, NEN 2767, veiligheid, wetgeving en contractmanagement. De installateur wordt steeds meer een adviseur. Denken vanuit klantwaarde; daar ligt in de toekomst de meerwaarde voor installatiebedrijven.”

Unieke opleiding

Navraag bij andere partijen in de branche leerde dat de behoefte aan een dergelijke opleiding breed gedragen werd. Na maanden van intensieve voorbereiding ging in 2015 de opleiding Maintenance management installatietechniek van start. Marianne: “Deze opleiding is uniek in Nederland en ontstaan in samenwerking met én voor de branche. Wij zorgden voor de onderwijskundige leerlijn en samen met de verschillende marktpartijen werden de inhoud en het eindniveau bepaald. Het was mooi om te ervaren dat medewerkers van Unica vanuit een intrinsieke motivatie een actieve bijdrage wilden leveren aan de ontwikkeling van de opleiding.”

Hart voor het vak

In november 2016 startte alweer de tweede lichting deelnemers aan de opleiding en inmiddels is er ook een incompany-programma ontwikkeld, speciaal voor Unica-medewerkers. Marianne zegt ontzettend blij te zijn met deze resultaten. “Ik zie zoveel passie, zoveel ‘hart voor het vak’ in de branche. Bij het ontwikkelen van de opleiding werd ik geïnspireerd door het enthousiasme van de medewerkers van Unica. En als je dan een fantastische terugkoppeling krijgt van deelnemers die vertellen dat de opleiding ze verder heeft gebracht in professioneel opzicht én als mens… Dat is voor mij het mooiste compliment dat je kunt krijgen.”