Startups draaien pilots van nieuwe oplossingen bij Unica

Startups draaien pilots van nieuwe oplossingen bij Unica


Startupbootcamp ondersteunt technologisch georiënteerde startups door hen directe toegang te bieden tot een internationaal netwerk van mentoren, partners en investeerders in hun industrie.  Unica is sinds 2016 partner van Startupbootcamp en heeft twee medewerkers die regelmatig hun kennis delen op het kantoor van de startup accelerator in Amsterdam.

Unica is gekoppeld aan de Smart City & IoT accelerator, een van de innovatieprogramma’s van Startupbootcamp. Sander van der Harst en Gijs Kersten zijn in hun rol als intrapreneur in residence (IIR) vanuit Unica nauw betrokken bij de deelnemende startups. Zo helpt Sander een startup die een toepassing biedt op het gebied van predictive maintenance. “Door middel van sensordata en degradatieprofielen van de verschillende componenten in een installatie kan met die toepassing nauwkeuriger voorspeld worden wanneer deze in storing treedt. In potentie kan dat een behoorlijke kostenbesparing opleveren”, geeft hij als voorbeeld.

Praktijkkennis uit de industrie
De betrokkenheid bij Startupbootcamp stelt Unica in staat inzicht te houden in technologische vernieuwingen en samenwerkingen met startups en andere partners te zoeken. “Andere partijen die in dit programma ondersteunen zijn VodafoneZiggo, Schiphol, PwC en Sandd. Samen bieden we hulp met de praktijkkennis uit onze industrie. Momenteel helpen we de startups om binnen Unica pilots te draaien om hun oplossingen te testen”, vertelt Gijs.

Ingmar Vroege van Safeguard, een van de startups die deelneemt aan het programma, is blij met de begeleiding. “De aanwezigheid van Unica binnen het Smart City & IoT programma heeft ons enorm geholpen om relevante contacten te leggen waarmee we Safeguard verder kunnen accelereren. Sander en Gijs zijn zeer behulpzaam en hebben een goede kijk op wat er gaat spelen in de wereld van morgen.”

Gericht innoveren
Naast de begeleiding die Unica zelf biedt, is de ervaring die bij Startupbootcamp wordt opgedaan ook waardevol voor de eigen kennis. “Door het samenwerken met de startups leer je om op een andere manier naar onze industrie te kijken. We leren partijen samen te brengen en gericht te innoveren. Dat is zowel voor de startups als voor ons erg waardevol”, vindt Sander. Ook van de andere partners leert Unica veel. “Ondanks dat onze bedrijven erg verschillen, lopen we tegen dezelfde zaken aan als het gaat om innovatie”, weet Gijs.

Met sommige startups worden de mogelijkheden onderzocht om ook na afronding van het programma samen te blijven werken. Mela Works, dat een app ontwikkelt om onderhoudsrapportages eenvoudiger te maken, is een van de kandidaten. “Het is fijn om een partner te hebben die actief is in de industrie waar wij ons op richten. Voor ons is het erg nuttig dat Unica benaderbaar is en betrokken is bij onze ontwikkeling”, vindt Francesco van Mela Works. “Zo hebben we onze app een dag lang laten testen door de monteurs van Unica. Hun feedback was erg bruikbaar. Nu kijken we of we een uitgebreidere pilot kunnen starten.”

Op donderdag 18 oktober staan alle startups uit het Smart City & IoT programma in de spotlights tijdens de SmartCity Experience in de Johan Cruijff ArenA. Dit dynamische event wordt georganiseerd in samenwerking met Startupbootcamp, Climate-KIC, de gemeente Amsterdam en The European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities (EIP-SCC).

Op de foto v.l.n.r. : Shravane Kumar (Prognostic), Gijs Kersten, Sander van der Harst en Ingmar Vroege (Safeguard).

Startups draaien pilots van nieuwe oplossingen bij Unica
Op de foto v.l.n.r. : Shravane Kumar (Prognostic), Gijs Kersten, Sander van der Harst en Ingmar Vroege (Safeguard).