Stationspostgebouw: Unica ontwerpt en realiseert technische installaties

Stationspostgebouw: Unica ontwerpt en realiseert technische installaties


De herontwikkeling van het Stationspostgebouw in Den Haag is in volle gang. Het pand, waarvoor Unica de technische installaties ontwerpt en installeert, wordt technisch gemoderniseerd en strategisch omgebouwd. Het rijksmonument wordt met de herontwikkeling klaargestoomd voor de toekomst.

Rijke geschiedenis

Het monumentale pand in Den Haag kent een veelbesproken geschiedenis. Het ontwerp lag in handen van Rijks Bouwmeester G.C. Brenner, in 1939. Een jaar later is de start van de bouw begonnen. Door de Tweede Wereldoorlog heeft PTT Post het Stationspostgebouw pas in 1949 in gebruik kunnen nemen als station om posttreinen te laden en te lossen.

Stationspostgebouw Den Haag

Terugkeer PostNL
Na een zoektocht voor een nieuwe huisvesting van het hoofdkantoor heeft PostNL in 2018 besloten terug te keren naar het Rijksmonument in Den Haag. SENS real estate verzorgt de herontwikkeling in opdracht van LIFE NL. Voor de realisatie is er een bouwteam gevormd waar Unica Building Projects als technisch partner onderdeel van is. Zo is het ontwerp van de technische installaties gerealiseerd door Unica. 

Niet alleen PostNL gaat gebruik maken van het circa 32.000 m2 grote pand. Ook Fosbury & Sons, een aanbieder van co-working spaces, gaat ruimte in het gebouw huren.

SENS real estate: “De herontwikkeling van het Stationspostgebouw markeert een belangrijke stap van de gehele gebiedsontwikkeling van het HS Kwartier. De komst van PostNL en Fosbury & Sons laat de ware potentie van het gebied zien. We zijn verheugd met de samenwerking met Unica, die de installatietechnische uitgangspunten uitwerkt. Dit biedt een goede fundatie voor een duurzame samenwerking.”

Technische installaties van A tot Z
Voordat de oplevering in maart 2021 kan plaatsvinden gaat er nog veel gebeuren om het pand klaar te maken voor de toekomst. Omdat Unica al in een vroeg stadium is aangesloten bij het Haagse herontwikkelingsproject heeft de technisch dienstverlener een prominente rol. Behalve het ontwerp zorgt Unica ook voor de realisatie van alle technische installaties om het pand comfortabel en duurzaam te maken. Zo worden er o.a. WKO-, luchtbehandelings- en elektronische installaties gerealiseerd in het Stationspostgebouw. Ook de brandbeveiligingsinstallaties zijn onderdeel van de opdracht die Unica invult.