Thermoplastische coating als duurzame oplossing voor sprinklerbuizen | Unica

Thermoplastische coating als duurzame oplossing voor sprinklerbuizen

Thermoplastische coating als duurzame oplossing voor sprinklerbuizen

In specifieke industriële ruimtes, waar er een agressief milieu heerst door bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, hoge luchtvochtigheid of agressieve dampen, is het een uitdaging om sprinklerbuizen duurzaam te beschermen. Dit komt omdat de poedercoating waar sprinklerbuizen doorgaans mee worden behandeld vaak minder bestand zijn tegen deze omgevingsinvloeden. Thermoplastische coating, oftewel plascoat (PPA 571) is een poedercoatingslaag met een hoge chemische resistentie. Dit houdt in dat de corrosiebestendigheid van de sprinklerleiding wordt vergroot, waardoor er geen uitwendige roestvorming ontstaat aan het leidingwerk en de levensduur zichtbaar wordt verlengd. In dit nieuwsitem leest u hier meer over.

Plascoat is een thermoplastische poedercoating die door middel van een spuitmethode, vlokkenspray of wervelbed op (een warme ondergrond van) een sprinklerbuis wordt aangebracht. Het zorgt voor een robuuste laag op een sprinklerbuis, waardoor deze bestand is tegen agressieve omgevingsluchten. Een gecoate buis met plascoat, in een agressieve omgeving, is hierdoor een geschikte brandveiligheidsoplossing, zoals in bijvoorbeeld de voedingsindustrie.

De voordelen van plascoat
Het belangrijkste kenmerk is dat plascoat plastisch is, waardoor de sprinklerbuis bestand is tegen krassen, slijtage en stootvast is. Daarnaast hecht het zich direct, waardoor slechts één laag en geen nabehandeling benodigd is. Door de hoge dichtheid laat de sprinklerbuis zich makkelijk reinigen. Dit zorgt ervoor dat er geen zouten en andere verontreinigde stoffen worden opgenomen, zelfs niet in de randen en lassen van de sprinklerbuis.

Andere voordelen zijn corrosie,- weer en UV-bestendigheid. Daarnaast is plascoat verkrijgbaar in diverse, kleurvaste RAL-kleuren. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er geen significante veranderingen in kleur, glans of andere eigenschappen optreden. Hierdoor biedt een sprinklerbuis met plascoat een optimale, langdurige en zichtbare bescherming in ruimten waar een agressief milieu heerst.

Duurzame brandveiligheidsoplossing
Bij Unica Fire Safety vinden we het belangrijk om brandveiligheidsoplossingen verder te verduurzamen. Door gebruik te maken van nieuwe innovatieve manieren en materialen, creëren we nieuwe waarde op het gebied van comfort & beleving, duurzaamheid, efficiency en veiligheid voor onze klanten. Een product als plascoat sluit naadloos aan op onze missie: ‘Een duurzame bijdrage leveren aan een brandveilige werk- en leefomgeving’.

Unica Fire Safety heeft al verschillende projecten uitgevoerd waarbij deze poedercoating werd toegepast: ‘Bij Unica Fire Safety passen we al zo’n 3 jaar plascoat PPA 571 toe, met name in de voedingsindustrie. De manier van aanbrengen van de coating vergt iets meer werk in de voorbereiding, doordat alle componenten apart gecoat moeten worden. Echter is deze coatingslaag door de vele, eerder genoemde voordelen zeer veelzijdig. Wanneer we gebruik maken van plascoat houden we tevens rekening met alle bevestigingsmaterialen die thermisch verzinkt zijn, hetzij voorzien worden van een zinknikkellaag'.

Beschikt u over een sprinklerinstallatie en wilt u meer weten over Plascoat (PPA 571) of heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Plascoat