Tower Ten: groots werk op een postzegel | Unica

Tower Ten: groots werk op een postzegel

Tower Ten: groots werk op een postzegel

Tower Ten is de nieuwste uitbreiding van het World Trade Center Amsterdam. Een prestigieus bouwproject waarvoor Unica Building Projects de totale engineering en uitvoering van alle installaties verzorgt. ‘Bij de omvang van dit soort bouwprojecten is het prettig dat alles vanuit één partij geregeld kan worden.’ 

Na renovatie en nieuwbouw telt WTC Tower Ten in totaal 52.000 vierkante meter kantoorruimte. Unica is verantwoordelijk voor alle installaties in het imposante gebouw. Van de warmte- koude opwekking, luchtbehandeling, drinkwater en sanitair tot de elektrotechnische installatie inclusief verlichting, ICT, brandbeveiliging, sprinklerinstallaties en regeltechniek.
 

Tower Ten, Amsterdam

Volledig digitaal
Er is sprake van een forse metamorfose van het grootste kantoorgebouw van Nederland. Het project is niet alleen vanwege de omvang bijzonder voor Unica. De volledige renovatie en nieuwbouw is eerst in een gedetailleerd 3D-model ontworpen. “Hierbij is met clash detectie een gecoördineerd model ontstaan waarbij ruim 18.000 sparingen in het staalwerk zijn opgegeven”, vertelt Bart van Schie, projectmanager Unica Building Projects. “We hebben het gebouw en alle installaties dus eerst volledig digitaal gebouwd voordat we met de uitvoering begonnen. Dat heeft ertoe geleid dat we faalkosten tot het absolute minimum hebben beperkt. Een ander onderscheidend aspect van het project is dat de bouw plaatsvindt op een postzegel. Het WTC-complex ligt in het hart van de Amsterdamse Zuidas. Dat biedt nagenoeg geen mogelijkheden om een bouwplaats te creëren en zorgt voor logistieke uitdagingen voor de aanlevering en transport van materialen. Om nog maar niet te spreken over het gepuzzel met de huisvesting van al het betrokken bouwpersoneel op locatie.”

‘What’s best for Project’
Uit de grote Unica Groep van bedrijvenclusters doen verschillende disciplines in het project mee. Van Unica Building Projects, Unica Fire Safety, Unica Building Automation tot Unica ICT Solutions. “Tower Ten is complex door de omvang en de vele betrokken disciplines en bouwvolgorde. De betrokkenheid van bedrijven uit het eigen ‘Unica nest’ heeft de samenwerking versterkt. Al vanaf het prille digitale ontwerp heeft Unica breed kunnen kijken naar de beste oplossingen voor alle installaties in het totale project. Dit alles uit het oogpunt van ‘What’s best for Project’. De werkzaamheden lopen nog tot het einde van dit jaar en de eerste huurders hebben hun intrek al genomen. Totdat ook Level 22 volledig is opgeleverd, zorgt Unica Building Projects ook in de tussentijd voor een veilige en comfortabele werkomgeving.”
 

Binnenzijde Tower Ten