Unica Foundation verbetert leefomstandigheden in Nepal

Unica Foundation verbetert leefomstandigheden in Nepal

Ramesh Paudyal

“Een kleine ingreep heeft grote impact op honderden mensen”

De stichting Unica Foundation ondersteunt sinds 2007 gemeenschappen in afgelegen gebieden in Nepal op structurele basis met duurzame technologie en kennis. Ramesh Paudyal, Country Manager Nepal, begeleidt de projecten ter plaatse.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de Unica Foundation?

“In 2011 was ik voor mijn studie in Wageningen toen ik werd gevraagd voor deze functie. Ik raakte enorm enthousiast van de bevlogenheid van Unica-oprichter Daan van Vliet en initiatiefnemer Roy Voss. Toen ik terugvloog naar Nepal hoorde ik bij het team.”

Hoe maakt de Unica Foundation het verschil in Nepal?

“De stichting helpt de lokale bevolking in afgelegen gebieden te voorzien in hun basisbehoeften. We introduceren duurzame technologieën, zoals zonne-energie, omdat we uit ervaring weten dat dit op de lange termijn goed is voor de ontwikkeling van gemeenschappen. Ook maken we mensen bewust van de vuistregels rondom gezondheid en hygiëne, zodat zij minder snel ziek worden en het weinige geld dat ze hebben niet hoeven uit te geven aan medische zorg. Als zij deze kennis doorgeven aan hun kinderen, worden hele gemeenschappen gezonder en sterker.”

Waarom is het belangrijk om de lokale bevolking te trainen?

“Training, educatie en het creëren van een gevoel van eigenaarschap zijn heel belangrijk. We ‘empoweren’ de lokale bevolking door hen te leren hoe zij installaties zelf kunnen onderhouden, zodat alles na ons vertrek goed blijft werken. Ook leren we mensen hoe zij extra inkomsten kunnen genereren en hun omstandigheden kunnen verbeteren.”

Wat heeft de stichting in 2016 bereikt?

“In 2016 hebben we irrigatie-, drinkwater- en energievoorzieningen geplaatst in een aantal dorpen, een ziekenhuis en een klooster. Ook hebben we rookloze ovens geplaatst in het dorp Salyan. Daarnaast zijn we in augustus het grootschalige drinkwater- en sanitatieproject Kalika gestart. Door het plaatsen van pompen zorgen we ervoor dat meer dan 1.700 mensen in de hoger gelegen gebieden van het Kaski-district toegang krijgen tot schoon drinkwater. Hierdoor verbetert de gezondheid en heeft de bevolking meer tijd beschikbaar. Tijd om naar school te gaan, om groenten te verbouwen of geiten te houden.”

Wanneer is jouw dag goed?

“Als ik projecten bezoek, met de lokale bevolking praat en met eigen ogen zie hoe het leven van honderden mensen enorm kan verbeteren door een relatief kleine technische ingreep. Ik ben gelukkig als ik in Chepang kinderen naar school zie gaan met onze tuki, een lamp op zonne-energie die opgeladen moet worden in de school. Als ik de stralende lach op hun gezichtjes zie, besef ik weer: geluk zit in kleine dingen.”

De Wel-sponsorloop heeft in 2016 € 14.608,25 opgehaald voor het Kalika-project.

“Ik was erbij, geweldig hè? Zo’n mooie opbrengst laat zien hoe gul en betrokken Nederlanders zijn bij ons werk. Ik wil iedereen die onze stichting steunt heel erg bedanken. Ik kan verzekeren dat het geld goed en volledig transparant wordt besteed. Er is nog veel te doen, maar we zijn op de goede weg.”