Unica Innovation Center en Clairify zetten nieuwe stap in meten binnenklimaat | Unica

Unica Innovation Center en Clairify zetten nieuwe stap in meten binnenklimaat

Unica Innovation Center en Clairify zetten nieuwe stap in meten binnenklimaat


Het Unica Innovation Center en Clairify gaan in 2022 samenwerken om het binnenklimaat in gebouwen verder te verbeteren. De startup uit Enschede en de strategische divisie van technisch dienstverlener Unica gaan met slimme sensoren, een uitgebreid smart building dataplatform en real-time dashboards betrouwbare metingen verzorgen zodat gebouweigenaren hun omgeving zo gezond en comfortabel mogelijk kunnen inrichten. Met de oplossing kunnen ook aerosolen worden gemeten. 

Clairify biedt betrouwbare gegevens en analyses over de binnenluchtkwaliteit en ondersteunt de optimalisatie van gebouwbeheersystemen en het bedrijfsbeleid om gezonde werkruimten te creëren. Het Unica Innovation Center brengt die gegevens samen in het smart building dataplatform Building Insight. Dit open systeem verzamelt data uit gebouwbeheersystemen, sensoren, slimme meters, toegangssystemen, weerdata en apps van smartphones.

In die combinatie kunnen Clairify en het Unica Innovation Center waardevolle middelen en inzichten bieden aan werkgevers, die verantwoordelijk zijn voor het faciliteren van een gezonde werkomgeving. Met het overzichtelijke dashboards met real-time informatie kunnen zij inspelen op veranderingen zodat een zo comfortabel, efficiënt en veilig gebouwbeheer mogelijk wordt. De combinatie van een gezonde en comfortabele werkomgeving draagt bovendien bij aan een hogere productiviteit, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Aerosolen

De innovatieve technologie van Clairify meet ook de hoeveelheid aerosolen die in de lucht zitten. Via deze kleine vochtige deeltjes in de lucht kunnen virussen zich gemakkelijker door een ruimte. Geavanceerde software en laserdetectietechnologie in de sensor meet deze microdeeltjes in de lucht. In combinatie met andere gegevens kan een inschatting worden gemaakt of er voldoende geventileerd wordt en of gebruikers van een ruimte geen verhoogde risico’s lopen om te worden blootgesteld aan het coronavirus. Het RIVM adviseert om voldoende te ventileren en honderden wetenschappers hebben dit onderwerp ook in een brandbrief bij de WHO onder de aandacht gebracht. Zo is aanvullende Europese regelgeving in aantocht om de werkplekken van grote organisaties gezonder en toekomstbestendig te maken. Met het oog op het open houden van scholen, biedt de oplossing die Clairify en het Unica Innovation Center leveren een kans om de binnenluchtkwaliteit en het klimaat in een gebouw zorgvuldig in de gaten te houden. Dat stimuleert te zijner tijd ook  een veilige terugkeer naar kantoor. 

Clairify sensor (hangend)
De innovatieve technologie van Clairify meet ook de hoeveelheid aerosolen die in de lucht zitten.

Slim en toekomstbestendig kantoor

Met de Building Insight Air module geeft het Unica Innovation Center al inzicht in de luchtkwaliteit. De toevoeging van de technologie van Clairify geeft daar een nieuwe dimensie aan. Behalve het CO2-gehalte en de hoeveelheid aerosolen in een ruimte, biedt de oplossing inzicht in talrijke andere ruimtecondities, zoals de totale hoeveelheid van vluchtige organische stoffen, fijnstof, relatieve luchtvochtigheid, en thermisch comfort. Naast luchtkwaliteit kunnen met de oplossing dan ook veel andere toepassingen worden gerealiseerd om met slimme gezonde werkplekken een toekomstbestendig gebouw in te richten.

Meer informatie

Wilt u uw gebouw(en) ook slimmer en gezonder maken met de kennis en expertise van Unica en Clairify? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze experts of bekijk meer informatie over Building Insight op https://building-insight.nl/.