Unica Innovation Challenge 2022 in teken van arbeidsmarkt | Unica

Unica Innovation Challenge 2022 in teken van arbeidsmarkt

Unica Innovation Challenge 2022 in teken van arbeidsmarkt


De jaarlijkse innovatiewedstrijd van Unica staat dit jaar in het teken van de krapte op de arbeidsmarkt. De recente partnerdag die de technisch dienstverlener hield voor al zijn leveranciers, werd afgesloten met de bekendmaking van dit thema voor de Unica Innovation Challenge van 2022. Partners van Unica hebben tot eind augustus de tijd om hun voorstel in te sturen. 

De uitdagende krapte op de arbeidsmarkt wordt dagelijks ervaren in de techniek en bouwsector. Dik Geelen, directeur procurement & supply chain bij Unica, benoemde het dan ook tijdens de partnerdag. “Het is ons gezamenlijke vraagstuk hoe we mensen enthousiasmeren voor een baan in de techniek. Hoe zorgen wij ervoor dat de youngsters van nu weer voor een vakgebied kiezen waarmee ze in de techniek van onze gebouwen uiteindelijk een prachtige toekomst krijgen?”, schetste hij. Daarbij hebben alle bedrijven in de sector volgens hem dezelfde uitdaging. “Of die jonge mensen uiteindelijk voor Unica gaan werken, of dat ze bij een van jullie terecht komen, vind ik niet zo belangrijk. Ik geloof erin dat we meer bereiken als we onze krachten op dit gebied bundelen.” 

Meer aanwas en duurzame inzetbaarheid

Unica nodigt zijn leveranciers dan ook uit om die uitdaging aan te gaan en met innovatieve ideeën te komen om de arbeidscapaciteit van de sector te vergroten. De Innovation Challenge 2022 kent daarbij twee perspectieven; enerzijds gaat het om meer aanwas van mensen die kiezen voor een baan in de techniek, anderzijds zijn ideeën welkom om ervoor te zorgen dat alle collega’s die al bij een van de technische bedrijven werken duurzaam inzetbaar blijven. “Want we moeten ook heel zuinig zijn op de mensen die iedere dag de wekker zetten en bij ons aan het werk zijn”, verduidelijkt Dik.

Ideeën voor deze uitdaging kunnen in de vorm van een korte pitch worden ingediend via procurement@unica.nl. Uit de inzendingen selecteert Unica een aantal finalisten die in oktober in een Dragon’s Den setting hun plan kunnen toelichten. Een jury van Unica-specialisten beoordeelt dan de pitches, samen met de directeur van ROC Nijmegen die dit jaar zitting neemt in de jury. Voor de winnaar ligt een investeringsbudget klaar om het idee samen met Unica tot uitvoering te brengen. Het kenmerk van de Innovation Challenge is dat Unica samen met partners wil innoveren en er een evenredige inspanning geleverd wordt door Unica én de winnaar; qua inzet van informatie, mensen en financiële middelen.

Innovaties in de keten

Inzendingen voor de Unica Innovation Challenge kunnen tot 31 augustus worden ingestuurd. In september worden de finalisten bekend gemaakt voor de wedstrijd, een initiatief van de afdeling Procurement & Supply Chain van Unica, in samenwerking met het Unica Innovation Center, om innovaties in de keten aan te sporen. Eerdere editie van de Unica Innovation Challenge werden gewonnen door AQ Group en TKF. Die edities stonden in het teken van de thema’s circulariteit / duurzaamheid en connectiviteit.