Unica aan de slag bij nieuwbouw Sint Maartenskliniek | Unica

Unica aan de slag bij nieuwbouw Sint Maartenskliniek

Unica aan de slag bij nieuwbouw Sint Maartenskliniek


De Sint Maartenskliniek heeft Unica de opdracht gegund voor de nieuwbouw van het ziekenhuis in Ubbergen. De feestelijke start van de bouw is vorige week gevierd met het slaan van de officiële laatste paal. De Sint Maartenskliniek is wereldwijd het eerste ziekenhuis waarin een nieuw concept voor operatiekamers (OK’s) wordt toegepast. Het is de planning dat de Sint Maartenskliniek in het 2e kwartaal van 2019 het nieuwe gebouw in gebruik neemt. 

De Sint Maartenskliniek is als gespecialiseerd ziekenhuis in Nederland en Europa toonaangevend in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Om patiënten ook in de toekomst excellente zorg te bieden, is Unica samen met Optimus en bouwpartners Carebuilders en Rooms For Care geselecteerd om de vervangende nieuwbouw te realiseren voor een OK-complex, verpleegafdelingen voor dwarslaesie- en neurologiepatiënten en een revalidatieafdeling met onder andere een Loop Expertise Centrum (LEC). Unica realiseert hiervoor alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties.

Nieuw ultramodern OK-concept
De Sint Maartenskliniek is wereldwijd het eerste ziekenhuis waarin een nieuw concept voor operatiekamers (OK’s) wordt toegepast die de OK’s veiliger, eenvoudiger, effectiever en efficiënter maakt. Verschillende technieken, ook uit de niet-medische wereld, komen hierbij samen en gaan de werkomstandigheden van chirurgen en OK-personeel sterk verbeteren. Het comfort voor de patiënt en het operatieteam neemt toe en de kans op infecties en menselijke fouten vermindert. Ontwikkelaar en leverancier van dit OK-concept is het Zwitserse bedrijf Optimus, opgericht door een neurochirurg met als doel de risico’s in de OK’s te elimineren.

De nieuwe operatiekamers worden de eerste zogenoemde pendelloze OK’s in Nederland. De pendels met lampen die tijdens een operatie steeds verplaatst moeten worden, maken plaats voor verlichting die volledig geïntegreerd is in het plafond. De chirurg heeft op die manier altijd het beste licht. De kans op infecties wordt geminimaliseerd door de ontsmetting met ozon, wat in Nederland nog niet eerder in een OK is toegepast. Zelfs de wanden van de OK’s worden vermengd met kleine metaaldeeltjes, waardoor bacteriën en schimmels afgestoten worden.

Omdat revalidanten veelal voor een langere periode in de Sint Maartenskliniek verblijven, krijgen de verpleegafdelingen bijna de uitstraling van een hotel. Alle ruimtes worden zorgvuldig ingedeeld, prikkelarm en ondersteunen een geleidelijke overgang van privéruimten naar openbare ruimten.

Samenspel
De samenwerking van Unica met de Sint Maartenskliniek, Optimus, Carebuilders en Rooms For Care werd reeds tijdens het uitwerkingstraject als zeer positief ervaren. Als specialist in de gezondheidszorg is Unica trots om aan dit prachtige project te werken, waarbij de kracht van het netwerk van bedrijven een belangrijke rol speelt. Door het samenspel van Unica Building Services, Unica Building Projects en Unica Building Automation heeft Unica een onderscheidende aanbieding kunnen doen die voldeed aan de hoge eisen van de Sint Maartenskliniek. 

In de healthcare sector is Unica daarnaast intensief betrokken bij de nieuwbouw van het Amphia ziekenhuis in Breda, Isala in Zwolle en het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede.  


Over Sint Maartenskliniek
Bij de Sint Maartenskliniek draait alles om de menselijke beweging. Het gespecialiseerde ziekenhuis is in Nederland en Europa toonaangevend in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging, via de kernspecialismen orthopedie, reumatologie, revalidatiegeneeskunde en pijnbestrijding. De Sint Maartenskliniek staat bekend om de aanpak van complexe aandoeningen. Maar mensen kunnen uiteraard ook bij het ziekenhuis terecht voor veelvoorkomende klachten of blessures. De kliniek biedt haar behandelingen en zorg aan op meerdere locaties in Midden-, Zuid- en Oost-Nederland.

Foto: Impressie nieuwbouw Sint Maartenskliniek Ubbergen.