Unica aan de slag met renovatie kliniek IJsselland Ziekenhuis | Unica

Unica aan de slag met renovatie kliniek IJsselland Ziekenhuis

Unica aan de slag met renovatie kliniek IJsselland Ziekenhuis


De klinische afdelingen van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel ondergaan de komende twee jaar een complete renovatie. Unica Building Projects is gezamenlijk met Dijkxhoorn (bouwkundig aannemer), Croonwolter&dros (elektrotechniek) en Interfurn (meubelleverancier vaste inrichting) betrokken bij deze grootschalige operatie. Hierbij is Unica als werktuigbouwkundig technisch dienstverlener verantwoordelijk voor de renovatie van de HVAC-, sanitaire- en sprinkler installaties. Recent is de samenwerking bekrachtigd door het ondertekenen van de contracten tussen het IJsselland Ziekenhuis en alle uitvoerende partijen. De partners kijken uit naar een goede samenwerking en de realisatie van een mooi project. 

Het IJsselland Ziekenhuis is inmiddels 28 jaar in gebruik en voor wat betreft de klinieken toe aan een opwaardering naar de huidige maatstaven. “Deze zijn zowel functioneel als technisch verouderd. Daarom vindt er een complete kaalslag renovatie plaats”, aldus Hans Bouts, facilitair manager van het IJsselland Ziekenhuis en eindverantwoordelijke voor bouw. “Het bijzondere aan dit project is dat het een gefaseerde renovatie betreft in een ziekenhuis dat vol in bedrijf is. De samenwerking met vaste bouwpartners zorgt voor continuïteit en brengt rust binnen het project.” 

Specialistische zorg

Het IJsselland Ziekenhuis is een algemeen regionaal ziekenhuis en biedt een breed aanbod aan medisch specialistische zorg. Het heeft een topklinische functie op het gebied van maag-, darm- en leverzorg. De focus ligt op het samenwerken aan de best denkbare zorg voor elke patiënt en zijn naasten. De 1.780 medewerkers, 151 medische specialisten en 190 vrijwilligers spannen zich hier elke dag met veel energie en betrokkenheid voor in. Het verzorgingsgebied strekt zich uit over Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, de Krimpenerwaard en (de oostelijke kant van) Rotterdam. 

Fasering

Unica is al jaren een vaste partner voor de realisatie van de werktuigbouwkundige, sanitair, sprinkler- en regeltechnische installaties binnen het IJsselland Ziekenhuis. Vanuit ervaringen opgedaan bij eerdere verbouwingen is er veel kennis opgebouwd om te komen tot een optimaal ontwerp dat voldoet aan de wensen van een regionaal ziekenhuis. De renovatie van de klinieken vindt gefaseerd plaats voor de vier bouwdelen. Per bouwtraject worden steeds de tweede en derde verdieping inclusief onderliggende technische laag gerenoveerd.

Hecht bouwteam

Unica Building Projects verzorgt binnen dit project in samenwerking met Unica Building Automation en Unica Fire Safety de renovatie van de verwarming, koeling, ventilatie, medische gassen, meet- en regeltechniek, sanitaire- en sprinkler installaties. “Door het combineren van de specialistische kennis van onze bedrijven accentueren wij de kracht van de Unica Groep en kunnen wij het IJsselland Ziekenhuis integrale oplossingen bieden”, aldus Onno Hoogendonk, manager bij Unica Building Projects in de regio West. “Samen met ‘Architecten aan de Maas’ en ingenieursbureau Sweegers & de Bruijn werken we bij het IJsselland Ziekenhuis al langer samen als een hecht bouwteam. Zo zijn in de afgelopen periode de intensive care en meerdere verpleeg- en kantoorafdelingen door het gezamenlijke team gerenoveerd. De meerwaarde ligt hier dan ook in het feit dat de betrokken partijen op elkaar zijn ingespeeld en we niet steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.”

V.l.n.r: dhr. P. Krijgsman (Dijkxhoorn Groep B.V.), dhr. G.H.W. Erents (Interfurn B.V.), dhr. W. Swinkels (Unica), dhr. ing. M. Speijer (Croonwolter&dros B.V.) en dhr. mr. A.H. van Wijk, Raad van Bestuur IJsselland Ziekenhuis (Foto: IJsselland Ziekenhuis)