Unica-kantoor Bodegraven na grootschalige renovatie naar label A++

Unica-kantoor Bodegraven na grootschalige renovatie naar label A++


Unica brengt eigen duurzaamheidstoepassingen in de praktijk bij verbouwing kantoor Bodegraven

De medewerkers van Unica die werkzaam zijn vanaf het kantoor in Bodegraven, beschikken sinds dit voorjaar over een prachtig vernieuwd pand. Na een grootschalige renovatie werd het kantoor in april opnieuw in gebruik genomen door de ruim 150 medewerkers die Bodegraven als standplaats hebben. Los van de modernisering werd er ook een forse verduurzamingsslag gemaakt; het 50 jaar oude pand kreeg na de renovatie een A++ label toegekend.

Dat modernisering van het gedateerde pand nodig was, stond buiten kijf. En dat daarbij forse duurzaamheidsverbeteringen te behalen vielen, kon elke gebruiker ook snel constateren. “Je keek op sommige plekken zo tegen het buitenblad van de gevel aan”, weet Arie Kraaijeveld, die als lead engineer in Bodegraven zelf ook al ruim vijf jaar gebruik maakte van het kantoor. 

Integrale verbeterslag
De werktuigbouwkundige doorloopt met klanten verduurzamingstrajecten en kreeg ook de interne klus toebedeeld om het kantoor in Bodegraven gedurende het renovatietraject aan te pakken. Arie besprak de technische mogelijkheden met de eigenaar van het pand en de stuurgroep. Nieuwbouw en verhuizen is ook besproken, weet Arie, maar vanwege planning en vergunningen was renovatie van het bestaande gebouw de beste keuze. 

De doelstelling die daarbij werd gesteld, was om na de renovatie minimaal label A te halen. De stuurgroep koos voor een integrale verbeterslag, door zowel de installaties, maar ook bouwkundig veel verbeteringen door te laten voeren. Arie somt op: “Alle gevels zijn van binnenuit geïsoleerd, al het glas is vervangen door HR++ en heeft aan de zonbeschenen kant een zonwerende coating. Ook zijn de vloeren op de begane grond geïsoleerd en is vloerverwarming aangebracht.”

Unica Bodegraven - installaties op het dak

Maximumresultaat
Aansluitend werden de installatiecomponenten in het pand volledig vernieuwd. “We hebben twee nieuwe energiezuinige luchtbehandelingskasten, waarmee het gebouw wordt geventileerd. Deze zijn voorzien van geïntegreerde warmtepompen en eigen regeltechniek. Het gebouw wordt verder verwarmd en gekoeld met een warmtepomp. Alleen voor de hele koude wintermaanden is een ketel als back-up gehouden. Alle verlichting is vervangen door LED-verlichting met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. Op het dak zijn bijna 200 zonnepanelen geplaatst, waarmee een groot deel van de elektrische energie zelf wordt opgewekt”, schetst Arie.

En dus beschikt Unica in Bodegraven nu over de meest duurzame installaties die er bestaan? “Dat niet”, onderkent Arie. “Er zijn nog duurzamere toepassingen op de markt, maar als we qua installaties nog een stap verder waren gaan, was het de investering niet waard geweest. Net als klanten nemen we zelf ook de terugverdientijd mee in onze beslissingen rondom verduurzaming. Aan een bepaald type gebouw - dit is 50 jaar oud - zit een plafond aan wat er nog realistisch is. Dit is het maximumresultaat”, meent Arie.

Aan stand verplicht
Ook het interieur van het kantoor in Bodegraven is volledig vernieuwd, inclusief circulair meubilair. Daarmee onderging het pand ook van binnen een metamorfose waardoor de gebruikers weer uitnodigende werkplekken hebben.

Zusterbedrijf Hellemans Consultancy, dat als onafhankelijk specialist audits begeleidt om tot een energielabel te komen, kon begin mei energielabel A++ afgeven voor het vernieuwde pand in Bodegraven. Dat label oversteeg zelfs de oorspronkelijke ambitie. “Een bewijs dat onze aanpak werkt”, lacht Arie, om serieus te vervolgen. “Natuurlijk zijn we dit aan onze stand verplicht. Als een van de duurzaamste technisch dienstverleners van Nederland moeten we bij de renovatie van onze eigen kantoren direct een forse verduurzamingsslag maken. In Bodegraven is dat gelukt, zodat onze collega’s weer kunnen werken in een modern, comfortabel en energiezuinig kantoor!”

Unica Bodegraven - interieur