Unica werkt mee aan onderzoek naar elektrisch vervoer voor servicelogistiek | Unica

Unica werkt mee aan onderzoek naar elektrisch vervoer voor servicelogistiek

Unica werkt mee aan onderzoek naar elektrisch vervoer voor servicelogistiek


De hogescholen van Amsterdam (HvA) en Arnhem en Nijmegen (HAN) starten een tweejarig onderzoeksproject naar de inzet van elektrisch vervoer voor servicelogistiek: ‘Gas op elektrisch’. Dit doen zij samen met zo’n twintig partners uit de praktijk, waaronder Unica. 

Uitstootvrije stadslogistiek
In grote steden rijden servicemonteurs af en aan. Een kwart van de bestelauto’s is voor installatie-, reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Dit zijn meestal niet de schoonste voertuigen. Nu steeds meer steden streven naar ‘uitstootvrije stadslogistiek in 2025’ doen de hogescholen onderzoek naar duurzame alternatieven om klanten te bereiken. Elektrisch vervoer is al mogelijk, maar wordt nog niet op grote schaal toegepast. Dat komt onder meer omdat de actieradius nog onvoldoende is. Het onderzoek brengt de huidige situatie en de knelpunten in kaart en zal antwoord geven op de vraag: Met welke logistieke concepten, laadstrategieën en gedragsinterventies is elektrisch vervoer voor servicebedrijven te realiseren?

Duurzaam vervoer
Hoewel servicebedrijven steeds vaker bezig zijn met duurzame technieken, zoals de installatie van zonnepanelen en laadpalen, is hun eigen wagenpark vaak nog niet duurzaam. Dik Geelen, directeur Procurement & Supply Chain bij technisch dienstverlener Unica: “Wij worden door de klimaatdoelstellingen steeds meer met duurzaamheid geassocieerd. Dan kun je eigenlijk niet met je stinkende dieselbus bij de klant aankomen.” De inzet van duurzaam vervoer bij servicelogistiek - het vervoer van personeel, materieel en materiaal voor servicewerkzaamheden - wordt dus steeds belangrijker om klanten in steden te kunnen blijven bedienen.

Onderzoek
In het onderzoek gaan de HvA en HAN nieuwe kennis ontwikkelen over de voorwaarden en mogelijkheden van elektrisch vervoer bij servicelogistiek. Dat doen zij samen met aanbieders van elektrische voertuigen, laadinfrastructuur en systemen voor wagenparkbeheer en met grote servicebedrijven, zoals Unica. Het onderzoek wordt medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Op de hoogte blijven van het onderzoek? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van de HvA.