TKF wint Unica Innovation Challenge

TKF wint Unica Innovation Challenge

TKF, leverancier van connectivity-oplossingen, is gisteravond de winnaar geworden van de eerste Unica Innovation Challenge. Tijdens de finale kwam de pitch van TKF om energie en data over hybride glasvezel/koper kabels te transporteren als meest aansprekende innovatieconcept uit de bus. Een speciale kabel combineert glasvezel met koperaders die zijn geconfigureerd voor digitale power transmissie wat nodig is voor onder meer de uitrol van het 5G netwerk. Unica stelt een investeringsbudget beschikbaar om de oplossing samen met TKF verder door te ontwikkelen.

De finale van de Unica Innovation Challenge vond plaats in een Dragons’ Den achtige setting bij Unica in Hoevelaken. Net als in het tv-programma kregen drie finalisten de gelegenheid hun innovatieve en duurzame concept te presenteren aan een vakbekwame jury. De bedrijven Signify, Technische Unie en TKF legden één voor één hun concept voor aan de Unica-jury, die bestond uit John Quist (CEO), Bert Moser (CFO), Stefan te Veluwe (manager Unica Innovation Center), William Swinkels (algemeen directeur Unica Building Projects) en Herbert Rabelink (algemeen directeur Unica Building Services).

TKF wint Unica Innovation Challenge 2019
v.l.n.r. Jan van Kemenade en Anton Huizing (TKF) en John Quist (Unica)

Pitches
Signify, voorheen Philips Lighting, presenteerde een oplossing voor 3D-geprinte lichtarmaturen. Die biedt zowel de mogelijkheid om op afroep te produceren als kansen om meer intelligentie en functionaliteit in armaturen op te nemen. Technische Unie pitchte een concept om de logistieke bewegingen op de bouwplaats te optimaliseren, onder meer door intelligente locatie-technologie toe te passen. Tot slot presenteerde TKF zijn idee voor het transporteren van energie en data over hybride glasvezel/koper kabels, wat een krachtige stimulator kan zijn bij de implementatie van 5G-technologie.

Winnaar
Na de bevlogen presentaties van de inhoudelijk zeer uiteenlopende pitches koos de jury uiteindelijk voor de oplossing van TKF. Uit handen van John Quist kreeg TKF de Unica Innovation Challenge Award 2019 uitgereikt. Dik Geelen, directeur Procurement & Supply Chain bij Unica: “Alle gepitchte ideeën waren zeer goed doordacht. Reden om toch voor TKF te kiezen is dat het Unica de mogelijkheid biedt samen met ketenpartner TKF een concept te ontwikkelen rondom digital electricity waarmee we gebouwen onder andere voor 5G geschikt kunnen maken.” Samen met TKF gaat het Unica Innovation Center de bekabeling voor digitale power transmissie verder uit ontwikkelen en implementeren. John Quist: “Bij Unica juichen we alle innovatieve en duurzame initiatieven toe. We zouden daarom graag zien dat ook de finalisten die niet gewonnen hebben, hun ideeën samen met Unica verder gaan uitwerken en realiseren.”

Stefan te Veluwe: "Het Unica Innovation Center concentreert zich op innovaties die tot nieuwe concepten kunnen leiden. De innovatie van TKF lost een aantal fundamentele problemen op en stelt ons in staat slimme concepten voor de toekomst te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor het snel en betrouwbaar 5G ready maken van gebouwen en andere toepassingen waarbij grote hoeveelheden data en energie op een veilige, betrouwbare en snelle manier getransporteerd moeten worden. Denk hierbij aan toepassingen in ziekenhuizen, openbare infrastructuren, sensorennetwerken en industriële processen. Met het innovatieve bekabelingsconcept geven TKF en Unica invulling aan een belangrijke pijler van de digitale toekomst: betrouwbare en veilige datatransmissie."

Met de Unica Innovation Challenge stimuleert technisch dienstverlener Unica zijn ketenpartners om nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid, productiviteit en connectiviteit te ontplooien. De challenge is een initiatief van de afdeling Procurement & Supply Chain van Unica, in samenwerking met het Unica Innovation Center.