Ziekenhuis Nij Smellinghe gaat door met moderniseren en verduurzamen gebouw

Publicatie datum
Paragrafen


Ziekenhuis Nij Smellinghe bouwt aan een duurzame organisatie. Zo blijft het Drachtster ziekenhuis voorbereid op de toekomst. De zorg verandert en dat vraagt om aanpassingen aan het ziekenhuisgebouw. De verbouwingen zijn de afgelopen maanden doorgegaan, ook na aanvang van de corona-uitbraak. De bereidingsapotheek, waar medicijnen worden gemaakt en door geavanceerde robots worden verpakt, is verhuisd naar een gemoderniseerde plek in het ziekenhuis. De (ver)bouw van het moderne operatiecomplex en Vrouw Kind Centrum is gestart, respectievelijk in maart en mei 2020.

“Juist in deze coronatijd wordt extra duidelijk dat het belangrijk is om te kunnen anticiperen op ontwikkelingen. Ons gebouw biedt straks nog meer ruimte voor flexibiliteit”, aldus directeur Bedrijf & Gebouwen Nij Smellinghe Folkert Brouwers. Deze flexibiliteit wordt bijvoorbeeld gecreëerd door een meer algemene of eenvoudig aanpasbare inrichting van (spreek)kamers. De ruimtes zijn daardoor voor verschillende onderzoeken en behandelingen te gebruiken.

(Ver)bouw Nij Smellinghe gaat door
Brouwers:“We zijn blij dat de verbouw van Nij Smellinghe doorgaat. Uiteraard met in achtneming van de veiligheid van onze patiënten en bezoekers, onze medewerkers en de bouwers. Dankzij de goede samenwerking met bouwpartners Unica en Van Wijnen kunnen we dit realiseren."

Henk Knevelbaard, regiodirecteur Unica Building Projects: “Als technisch partner hebben wij ruime ervaring op het gebied van techniek in ziekenhuizen. Samen met Van Wijnen hebben wij voor meerdere Nederlandse ziekenhuizen innovatieve OK concepten gerealiseerd en kunnen met onze kennis een prettige en toekomstbestendige werkomgeving creëren voor Nij Smellinghe. Wij zijn blij dat Nij Smellinghe voor onze combinatie heeft gekozen en leveren graag onze bijdrage aan nog sterkere regionale zorg in het Noorden.”

Speelkamer in het Vrouw Kind Centrum van Nij Smellinghe (verpleegafdeling).
Speelkamer in het Vrouw Kind Centrum van Nij Smellinghe (verpleegafdeling).

Toegankelijk en duurzaam
Nij Smellinghe moderniseert en verduurzaamt de komende jaren het ziekenhuisgebouw.  De patiënten en de medewerkers staan daarbij centraal. De verbouwingen dragen onder andere bij aan de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg. Bijvoorbeeld door het samenvoegen van alle zorg rondom vrouw en kind binnen het Vrouw Kind Centrum op de Polikliniek en in de Kliniek. Het concentreren van zorg maakt het mogelijk voor patiënten om zoveel mogelijk op één plek in het ziekenhuis te blijven. 

Hybride OK uniek in de regio
Het operatiecomplex wordt uitgebreid van zes naar zeven operatiekamers. Uniek in de regio: één van de operatiekamers wordt een zogeheten hybride OK waar het operatieteam patiënten via een kleine snee kan opereren aan de hand van gedetailleerde röntgenbeelden die de binnenkant van het lichaam live laten zien. Dit maakt de operatie veel veiliger (minder kans op complicatie) én veel minder belastend voor de patiënt. 

Het creëren van een fijne verblijfsomgeving voor patiënten en een fijne werkplek voor medewerkers zijn twee uitgangspunten binnen de verbouwingsplannen. Veel daglicht, lichte kleuren, hoge plafonds en ronde vormen dragen daar aan bij. Slimme, duurzame oplossingen, zoals Ledverlichting, zonnepanelen en goed geïsoleerde gevels (70% zuiniger!) dragen bij aan het doel van Nij Smellinghe om in 2030 energiepositief te zijn.

De verbouwingen zijn onderdeel van het Lange Termijn Huisvesting Plan 2019-2024 van Nij Smellinghe. Het Vrouw Kind Centrum is vlak na de zomer van 2020 klaar. De bouw van het vernieuwde operatiecomplex wordt in 2021 afgerond.