Ontzorgingscontract houdt Savelberg legionellavrij | Unica Contract voor totaalbeheer houdt Savelberg legionellavrij

Ontzorgingscontract houdt Savelberg legionellavrij

Ontzorgingscontract houdt Savelberg legionellavrij

“Unica heeft de zorg voor schoon drinkwater van ons overgenomen”

In 2014 zette Unica, onderdeel van het consortium Servicepartners, haar tanden in het vraagstuk voor legionellabestrijding bij zorgcentrum Savelberg in Gouda. De technisch dienstverlener kwam met een effectieve oplossing: een ontzorgingscontract dankzij totaalbeheer.

“Allereerst werden de drinkwaterleidingen opnieuw aangelegd. Dit was nodig, omdat daar de bron van besmettingen zat. Vervolgens werd het totaalbeheer ondergebracht bij Unica”, vertelt Hans Bos, coördinator veiligheid & milieu bij Zorgpartners Midden-Holland. “We zijn zeer tevreden over het resultaat en over het totaalbeheer, dat ons volledig ontzorgt. Er is nog een kleine besmetting geweest, toen heeft Unica meteen de boosdoeners – twee kranen – vervangen. Dat was de laatste keer dat we met legionella te maken hadden.” Het vervangen van de leidingen was een ingrijpende klus, maar noodzakelijk, vindt Hans. “Op Savelberg wonen kwetsbare ouderen, we zijn een risicobedrijf en dan moet je aan strenge wettelijke normen voldoen.”

Goed overleg

Het meest ingrijpend waren de boorwerkzaamheden die de aannemer moest uitvoeren, zodat Unica de leidingen kon vervangen. “Dat ging gepaard met veel overlast”, geeft Elly Voorwinden, hoofd services van Savelberg, aan. “Door het boren was er veel lawaai en stof.” Het daadwerkelijk vervangen van het complete drinkwatersysteem verliep een stuk rustiger, waarbij Unica er steeds voor zorgde dat de bewoners niet langer dan één dagdeel zonder water zaten. Elly: “De samenwerking met Unica ging prima. Vooraf werden alle werkzaamheden goed met ons doorgenomen. Zo konden we de bewoners van de dichtstbijzijnde afdeling elders onderbrengen als dat nodig was.”

Over het contract voor totaalbeheer is Elly enthousiast. “Het vervangen van de leidingen was een voorwaarde voor Unica om het contract af te sluiten, omdat daar de bron van de besmettingen zat. Een begrijpelijke voorwaarde en een goede oplossing voor Savelberg.” Elly beaamt dat de kosten van een contract voor totaalbeheer hoger zijn dan die van een standaardbeheercontract. “Maar dankzij het totaalbeheer ligt de verantwoordelijkheid voor schoon drinkwater bij Unica en worden wij volledig ontzorgd. Wij zijn blij met deze oplossing.”


Voor meer informatie:
Wick Wesseling, Unica Installatietechniek, telefoon: 010 - 23 83 777Unica ontzorgt met totaalbeheer
Bij een contract voor totaalbeheer neemt Unica de verantwoordelijkheid voor schoon drinkwater van de opdrachtgever over. Dat betekent dat alle beheermaatregelen om de drinkwaterinstallatie schoon te houden voor rekening van Unica zijn. Denk aan spoelrondes, temperatuurmetingen, watermonsternames, keerklepcontroles, boilerreiniging, afstellen van thermostatische mengventielen en reinigen/vervangen van perlators. Begeleiding bij audits is ook inbegrepen, evenals Unica’s online beheertool voor drinkwaterveiligheid. Deze tool geeft online inzicht in geplande legionellakeuringen, beheermaatregelen en uitslagen.