Bol.com fulfilment center | Unica

Bol.com fulfilment center

Bol.com fulfilment center

Het nieuwe fulfilment center van Bol.com in Waalwijk omvat het nieuwe logistieke hart met eveneens een portiergebouw, entreegebouw en loopbrug. Het nieuwe pand was nodig om ook in de toekomst het omvangrijke assortiment en de diensten te kunnen blijven uitbreiden, zonder in te boeten aan gemak, kwaliteit en service.

Het nieuwe distributiecentrum van Bol.com, Nederlands grootste e-commerce speler, is in september 2017 geopend. In opdracht van Van Wijnen heeft Unica de complete kanalisatie en sprinklerinstallatie aangelegd evenals de railkokersystemen, trafo’s en 10 kV-installatie, inbraakinstallatie, data- en telefoniebekabeling, patchkasten, blikseminstallatie en terreininstallatie.

Maarten van Riel, projectleider bij Unica Building Projects. “Alvorens we met onze werkzaamheden startten, hebben we samen met bol.com en onze bouwpartners alle installatiestukken kritisch bekeken, waarna een aantal optimalisaties is doorgevoerd. Op basis hiervan is een andere opzet van het energieconcept gekozen. Om de grote afstanden in het gebouw te overbruggen, hebben we één trafo buiten en twee trafo’s in het hart van het pand opgesteld. Vanuit deze posities vertrekken drie railkokersystemen, die de energiedistributie richting de verdeelkasten en machinerie van bol.com verzorgen.” De lichtlijnen in de hal zijn voorzien van aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling en zijn 100% LED, vertelt hij. “Hiervoor is ongeveer 33 kilometer lichtlijn geïnstalleerd. Voor de noodverlichtingsinstallatie is
een deel van het gebouw uitgevoerd met een Dynamische Escape Routingsysteem (DER), die ervoor zorgt dat bij een eventuele melding van de sprinklerinstallatie de vluchtweg wordt aangepast, zodat altijd op de juiste (kortste) manier wordt gevlucht.”

Door Unica Fire Safety zijn sprinklerinstallaties op maat ge-ëngineered, geproduceerd en gemonteerd, inclusief reinwatertank, een pompkamer met twee dieselpompen en alle hoofd- en sprinklerleidingen. Om een hoge kwaliteit te garanderen én het bouwtempo hoog te houden, zijn zoveel mogelijk installaties geprefabriceerd, vertelt Peter Visser, Projectleider bij Unica Fire Safey. “We hebben alle daknetten beveiligd, waarna de sprinklerinstallaties onder de tussenvloeren, in de kantoren. en onder de transportbanden zijn aangebracht.

In het hoogbouwmagazijn is een Early Suppression Fast Response (ESFR) blusinstallatie voorzien. Daarnaast is een groot deel van het pand beveiligd met ELO-sprinklers. Het postsorteercentrum is uitgevoerd met een OH1-installatie, die eventuele brand snel detecteert, signaleert, controleert en beheerst. Waardoor gevolgschade voor bol.com, medewerkers en milieu tot een minimum wordt beperkt.”

Bij de bouw is optimaal rekening gehouden met duurzaamheid en energiezuinigheid. Het ontwerp van het bol.com fulfilment center heeft het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL met de score ‘Outstanding’ behaald. Dit certificaat werd in maart 2017 opgevolgd met een internationale BREEAM-award voor het meest duurzame bouwproject in de categorie industriële gebouwen.