Brandveiligheidsoplossingen bij duurzaam onderwijsgebouw Hogeschool van Amsterdam

Brandveiligheidsoplossingen bij duurzaam onderwijsgebouw Hogeschool van Amsterdam

Sinds september 2022 heeft Hogeschool van Amsterdam (HvA) een nieuw, duurzaam onderwijsgebouw in gebruik genomen. In samenwerking met Visser & Smit Bouw was Unica Fire Safety verantwoordelijk voor de installatietechnische brandveiligheid. Dit project is tevens in samenwerking met het netwerk van Unica-bedrijven: Unica Building Projects, Unica Building Automation en Unica Datacenters tot stand gekomen. Deze locatie, genaamd Jacoba Mulderhuis, biedt ruimte voor circa 6.000 techniek-studenten en omvat 25.000 m2 aan onderwijsruimte.

Hogeschool van Amsterdam

Het Jacoba Mulderhuis is door Unica voorzien van technische oplossingen die ervoor zorgen dat het pand duurzaam en toekomstbestendig is. Tijdens dit project heeft Unica Fire Safety een dubbelnet sprinklerinstallatie, aspiratiesysteem, brandmeld,- en ontruimingsalarmering en sprinklerpompsets gerealiseerd. Door deze installatietechnische brandveiligheidsoplossingen wordt de brandveiligheid van het pand gewaarborgd en kan bij een beginnende brand en snelle en efficiënte ontruiming worden ingezet. Bijzonder aan dit project is dat het leidingwerk in het atrium voorzien is van dezelfde kleur als de dakconstructie.

De hoogte van het pand en transport- en hijsmomenten zorgde voor de nodige uitdagingen. Hogeschool Amsterdam is gelegen op een drukke locatie, waardoor een flexibele instelling van de collega’s van Unica Fire Safety werd verwacht. Daarnaast zorgde de hoogte van het pand, circa 23 meter, ervoor dat er van tevoren over de verrichte werkzaamheden moest worden nagedacht.

Mede hierdoor zijn er voorafgaand aan de bouw steigers opgebouwd om de installatie te kunnen plaatsen en is het aspiratiesysteem (tijdelijk) eerder in bedrijf gesteld en getest. Vooruitdenken was hierdoor essentieel.

Tijdens dit traject was Unica Fire Safety direct aanspreekpunt voor de installatietechnische brandveiligheid. Projectleiders Michael Indrisi en Hans van der Visch, inbedrijfsteller David Moniz en onze servicemonteurs waren betrokken bij de uitvoering van dit project. Het project is goed verlopen en de samenwerking met Hogeschool van Amsterdam en de verschillende Unica disciplines is als positief ervaren: ‘Ondanks de nodige uitdagingen voor transport- en hijsmomenten hebben de sprinklermonteurs een installatie geleverd met veel aandacht op de beugelpunten. Al met al een prachtige installatie’, aldus Michael Indrisie, Projectleider Unica Fire Safety.

In de video vertellen collega’s Hans van der Visch en David Moniz meer over dit project en is een impressie te zien van de gerealiseerde techniek.

Opdrachtgever:                Hogeschool Amsterdam
Type Bouw:                       Nieuwbouw
Type Installatie:                Sprinklerinstallatie, aspiratiesysteem, brandmeld,- en ontruimingsalarmering, pompsets