Efficiënte samenwerking en flexibiliteit zorgen voor integrale brandveiligheidsoplossingen bij Johma in Losser | Unica

Efficiënte samenwerking en flexibiliteit zorgen voor integrale brandveiligheidsoplossingen bij Johma in Losser

Efficiënte samenwerking en flexibiliteit zorgen voor integrale brandveiligheidsoplossingen bij Johma in Losser

Unica Fire Safety heeft vanuit verschillende specialismen bij Johma in Losser installatietechnische en bouwkundige brandveiligheidsoplossingen gerealiseerd. Als de bekendste en grootste saladebereider van Nederland moest Johma nog beter voldoen aan de gestelde brandveiligheidsnormen. Het cluster Unica Fire Safety heeft in der loop der jaren ervaring in de food-industrie opgedaan. Mede daardoor is het werk gegund om de sprinklerinstallatie, inclusief benodigde pompen, watervoorziening en Sprinkler Meld Centrale (SMC) te realiseren. Bovendien zijn de stalen balken brandwerend bekleed om optimale brandveiligheid te waarborgen. Na afronding blijkt Unica Fire Safety een betrouwbare partner te zijn geweest om een project van dergelijke omvang te realiseren. 

Samenwerking voor een brandveiligere toekomst
Unica Fire Safety heeft het project van bouwteam P&O, de partij die door Johma werd ingeschakeld, aangenomen. Dankzij een gedegen plan van aanpak, een reeds voorbereide offerte en een proactieve houding kreeg het cluster van Unica Fire Safety deze opdracht toegewezen, aldus C. van Leijden van Bouwteam P&O. Voor dit project is gekozen om samen te werken met twee verschillende partijen: een vaste aannemer voor bouwkundige werkzaamheden en Unica Fire Safety voor installatietechnische brandveiligheid.

Deze samenwerking bood mogelijkheden om werkzaamheden parallel uit te voeren, wat resulteerde in efficiëntie en productiviteit: ‘Naast elkaar kun je tenslotte veel werk verzetten’, aldus Van Leijden. Later werd ook Gerco, onderdeel van het cluster Unica Fire Safety, ingeschakeld voor aanvullende bouwkundige taken, zoals brandwerend afdichten en doorvoeren van leidingen: ‘We hebben al vaker met Gerco samengewerkt. Het was een mooie bijkomstigheid om ook deze werkzaamheden binnen het cluster Unica Fire Safety te kunnen realiseren.’ 

Eindresultaat: Efficiënte sprinklerinstallatie en brandwerende maatregelen
De sprinklerinstallatie, inclusief de benodigde watervoorzieningen zijn geïnstalleerd in het productiegedeelte van de Johma-fabriek. De pompkamer, dieselmotor en jockeypomp zijn prefab gemaakt door Boele Fire Protection, ook onderdeel van het cluster Unica Fire Safety. Naast de installatietechnische werkzaamheden is er ook gezorgd voor brandwerende bekleding van de stalen balken in de fabriek. Waarbij de brandwerende bekleding voor de ruwbouw door de vaste aannemer is gerealiseerd en het specialistische werk is uitgevoerd door Gerco. Hoewel het project aanvankelijk werd beschouwd als renovatieklus, werd het uiteindelijk behandeld als nieuwbouwproject. Dit gezien de omvang van de uitgevoerde werkzaamheden en de implementatie van de brandveiligheidsmaatregelen. 

Team Modificaties levert brandveiligheidsoplossingen
Het project vereiste maatwerk en aanpassingen aan de lopende productie, met strakke deadlines vanuit de verzekeraar en bevoegd gezag. Ook moest het bedrijfsproces van Johma te allen tijde doorgaan. Ondanks het vele werk dat verzet moest worden, in de gestelde omstandigheden, heeft Unica Fire Safety met het team modificaties ervoor gezorgd dat Johma hier nauwelijks hinder van heeft ondervonden. Het team heeft met hun expertise, vaardigheden en flexibiliteit deze brandveiligheidsoplossingen gerealiseerd. Om het productieproces niet te hinderen hebben de collega’s van het cluster Unica Fire Safety veel werkzaamheden in het weekend uitgevoerd.

Ook zijn er speciale steigers gebouwd om de sprinklerwerkzaamheden uit te kunnen voeren. Dit vereiste voorbereidingen en afstemming met de steigerbouwer. Andere factoren zoals voorbereidende werkzaamheden en werken in high care zones tijdens het weekend hebben gezorgd voor een ononderbroken voortgang: ‘De ervaring van het team in de voedingsindustrie en renovatiewerk kwam duidelijk in de uitvoering tot uiting’, volgens Van Leijden.

Om in het project aan alle brandveiligheidseisen te kunnen voldoen werd het project opgedeeld in vier fases, waarbij elke fase zijn eigen tijdsdruk met zich meebracht. Ondanks deze uitdaging is het project naar tevredenheid afgerond: ‘Ondanks uitdagingen in tijd en ruimte hebben we samen een uitstekend project gerealiseerd waar we trots op mogen zijn. Het bouwteam P&O houdt Johma op de hoogte en zij zijn tevreden over de verrichte werkzaamheden’. De doorlooptijd van het project betrof 2 jaar: van januari 2021 tot 30 juni 2023.