Icoon van duurzaamheid in Groningen

Unica ontwierp, bouwde en exploiteert de warmte/koudeopslag (wko-)installatie van de Energy Academy Europe, het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland.

Het jongste paradepaardje op de Zernike Campus Groningen prijkt bovenaan tal van lijstjes. De Energy Academy Europe is het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Door een slim ontwerp wordt de energiebehoefte laag gehouden en is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt. Zowel het publiek als de vakjury van de Grote Groninger Gebouwenenquête 2017 riepen de Energy Academy Europe uit tot het ‘mooiste nieuwe gebouw in de stad Groningen’. Eerder dit jaar won het gebouw met het certificaat BREEAM Outstanding, ook nog de internationale BREEAM Awards 2017 in de categorie ‘Mixed Use & Other’.

Lange termijnrelatie
In het nieuwe gebouw werken bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap samen aan onderzoek en innovatie op het gebied van duurzame energie. “We wilden dat het nieuwe gebouw zou matchen met zijn gebruikers. Het moest een icoon van duurzaamheid worden”, zegt Martin Kranenborg, projectmanager Vastgoed & Investeringsprojecten bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). “Unica helpt de RUG en de Hanzeschool Groningen al sinds 2006 met het verduurzamen van de panden op de Zernike Campus. Unica heeft voor alle gebouwen de wko’s gerealiseerd en exploiteert deze al vanaf het begin.”

Het beste resultaat
Ook voor de Energy Academy Europe ontwierp, bouwde en exploiteert Unica de wko-installatie. “Unica denkt goed mee over hoe we een zo hoog mogelijke duurzaamheidsambitie kunnen behalen”, vertelt Martin. “We hadden vorig jaar het geluk dat er net een nieuw type warmtepomp wereldwijd werd geïntroduceerd dat gebruikmaakt van een milieuverantwoorde en ozon-neutrale koudemiddel. Unica importeerde de pomp uit Italië en zorgde ervoor dat wij het eerste gebouw in Nederland waren met deze pomp. Zo hebben wij het beste en duurzaamste resultaat gekregen voor ons gebouw.”