Bert Bruins – WUR

Bert Bruins – WUR

“Slimme projecten waar de lokale bevolking echt iets aan heeft”

Bert Bruins is altijd op zoek naar interessante onderzoeks- en stageplaatsen voor ‘zijn’ studenten Internationaal Land- en Waterbeheer aan Wageningen University & Research (WUR). Zo kwam hij in contact met de Unica Foundation. Zijn liefde voor Nepal bracht hem er mede toe om in 2016 ‘ja’ te zeggen tegen een bestuursfunctie bij de stichting.

Nederlandse studenten zijn echte globetrotters. Ook veel studenten die in Wageningen de opleiding Internationaal Land- en Waterbeheer volgen, doen bij voorkeur praktijkervaring op in een internationale setting. Docent Bert Bruins begrijpt dat heel goed: “Een deel van onze studenten wil oprecht de wereld verbeteren. Anderen zien een internationale stage als een kans op een goede baan in het watermanagement. De afgelopen jaren is een aantal studenten naar Nepal afgereisd om de Unica Foundation te helpen met projecten voor irrigatievoorziening. Een bijzondere ervaring.”

Fan van de stichting
Bert is vanaf dag één fan van de Unica Foundation, niet in de laatste plaats omdat hij zelf vier jaar in Nepal woonde en het land een warm hart toedraagt. “Bij het zoeken van stageplaatsen zijn we kritisch: het belang van een bedrijf is immers niet altijd het belang van de lokale boeren of bevolking. De Unica Foundation past daarentegen wél een slimme en goede manier van projectontwikkeling toe waar de mensen ter plaatse echt iets aan hebben. Dat maakt de impact des te groter. Bijzonder vind ik ook dat Unica-medewerkers zich enorm betrokken voelen bij het stichtingswerk in Nepal. Ook al hebben de meesten het land zelf nooit bezocht, toch zijn velen bereid om er – in het geval van de jaarlijkse sponsorloop zelfs letterlijk – hard voor te lopen.”

Kansen en mogelijkheden
Een unieke stageplaats voor studenten, een mooie aanvulling voor de universiteit, extra handjes voor de Unica Foundation en betere levensomstandigheden voor de bewoners van afgelegen gebieden in Nepal. De samenwerking levert alle betrokkenen al veel op. Toch stelde Bert in 2016 de vraag: ‘Kan ik nog iets voor jullie betekenen?’ “Bleek dat er precies op dat moment een bestuurszetel vrijkwam bij de Unica Foundation”, vertelt Bert. “Na een gesprek met Daan van Vliet wist ik gelijk dat ik het wilde doen. We delen dezelfde passie, onze belangen liggen op één lijn. Ons gezamenlijke doel is om projecten in Nepal zo effectief mogelijk uit te voeren. Het inspireert me om mee te denken in kansen en mogelijkheden: hoe kan het nog slimmer en beter? Hoe kunnen we de impact vergroten? Deze kennis en ervaringen geef ik natuurlijk door aan mijn studenten. Zo kunnen we samen het verschil maken. Dat geeft me enorm veel voldoening.”


Dit interview is onderdeel van het Unica Jaarverslag 2017. Het volledige jaarverslag en verkorte jaarbericht vindt u hier.