Dick van Giezen – Carrier Airconditioning | Unica

Dick van Giezen – Carrier Airconditioning

Dick van Giezen – Carrier Airconditioning

Unica en Carrier Airconditioning zetten in op circulaire concepten

De samenwerking tussen Unica en Carrier Airconditioning gaat al zeker dertig jaar terug en de houdbaarheidsdatum is nog lang niet verstreken. “Het bijzondere is dat we nieuwe dingen durven te proberen en gezamenlijk het risico aangaan. Dat heeft de samenwerking keer op keer hechter gemaakt”, zegt Dick van Giezen, algemeen directeur van Carrier Airconditioning Benelux. 

Dick is naar eigen zeggen ‘in korte broek’ begonnen in de airconditioningbranche. “Het Amerikaanse bedrijf Carrier zette in 1967 onder de naam Nedairco voet aan de grond in Nederland. In die tijd had vrijwel niemand nog van airconditioning gehoord. Na mijn schooltijd en een korte periode op zee werd ik 34 jaar geleden aangenomen op een binnendienstfunctie bij Carrier. Het was mijn taak om mensen op te leiden in dit nieuwe vak. Zo kwam ik bijna dertig jaar geleden in contact met Voorn en Koning, de voorloper van Unica Bodegraven.” 

Samen pionieren
Unica werd een trouwe dealer en afnemer van de koelmachines en splitsystemen van Carrier. Daarnaast lieten honderden Unica-monteurs zich in de loop der jaren door Carrier bijscholen. “Unica is, net als wij, altijd vooruitstrevend geweest”, zegt Dick. “Eerst met airconditioning, later met de komst van bodemgekoppelde warmtepompen in WKO-installaties. Elke installatie wordt voor vijftien tot twintig jaar in een gebouw geplaatst. Door samen te zorgen voor een goede levering en kwalitatief onderhoud hebben klanten er de volledige levensduur geen omkijken naar.”

Een ander voorbeeld van de succesvolle samenwerking is Zernike Campus in Groningen. Dick: “Unica zocht tien jaar geleden een betrouwbare partner die de energie-efficiency van de geleverde apparatuur gedurende vijftien jaar kon garanderen. Wij hebben toen samen onze nek uitgestoken en de eerste ESCo-achtige constructie in Nederland bedacht. Dat vind ik zo bijzonder aan de samenwerking tussen Carrier en Unica. We durven nieuwe dingen te proberen en gaan gezamenlijk het risico aan.”

Circulaire concepten
Een belangrijk speerpunt voor Carrier en Unica is verduurzaming. Beide bedrijven werkten mee aan de nieuwbouw van Energy Academy Europe in Groningen, het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Ook tekenden de twee bedrijven een unieke overeenkomst om gezamenlijk nieuwe circulaire concepten te ontwikkelen. “We zijn van koper en leverancier samenwerkende partners geworden die de beste oplossing zoeken voor de klant”, vertelt Dick. “Die hebben behoefte aan pay-per-use oplossingen, waarbij de klant een dienst afneemt en wij eigenaar blijven van de (klimaat)systemen. Dit biedt de klant gemak en ons de mogelijkheid om apparatuur zo efficiënt mogelijk te onderhouden en materialen na de gebruiksperiode zoveel mogelijk te hergebruiken. We zetten hiermee een belangrijke stap richting de toekomst. Het is waardevol om samen voorop te lopen.”

 


Dit interview is onderdeel van het Unica Jaarverslag 2017. Het volledige jaarverslag en verkorte jaarbericht vindt u hier.