Michiel van der Valk – Gemeente Den Haag | Unica

Michiel van der Valk – Gemeente Den Haag

Michiel van der Valk – Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag blij met kwaliteitswerk Unica

Michiel van der Valk, senior projectleider bij de gemeente Den Haag, is verantwoordelijk voor de renovatie van het 50 jaar oude World Forum Congrescentrum. Om de congresbezoekers niet te storen, werkte Unica soms zelfs ’s nachts aan het verbeteren en verduurzamen van de installaties. “Het geheim van ons succes? Communiceren, communiceren en nog eens communiceren.”

De keuze viel bij de inschrijving op Unica. “Wat ons naast de goede prijs vooral aansprak, waren de planning, flexibiliteit, kwaliteit, referenties en de projectmatige insteek”, zegt Michiel. “De gemeente Den Haag wil in 2040 CO2-neutraal zijn en Unica denkt hier actief in mee.”

Communicatie
Michiel vindt vooral de manier van communiceren een sterk punt. “Unica kan snel schakelen op niveau. Binnen no-time zat de directeur bij ons aan tafel om zaken te bespreken. Dat is fijn, want op die manier kun je direct goede afspraken maken. De interne afstemming kan nog wel iets beter, maar feit is dat Unica gewoon kwaliteit heeft geleverd. En daar gaan we natuurlijk voor.” Unica deelde de bouwplaats met de adviseurs van de gemeente Den Haag en twee nevenaannemers, wat het belang van een soepele communicatie extra versterkte. Michiel: “Het is lastig als je niet de enige bent op de bouwplaats, zeker als je kwaliteit wilt leveren en onder grote tijdsdruk staat, maar ook dat is goed gegaan.”

Nachtwerk
Een goede planning is eveneens cruciaal voor een gebouw dat tijdens een ingrijpende renovatie ‘gewoon’ in bedrijf is. “Het congrescentrum is altijd open gebleven. Dat is heel bijzonder, want het was een behoorlijk ingewikkeld project. We hadden heel veel afstemming met de huurder: wanneer staan congressen gepland en welke ruimte is wanneer beschikbaar voor werkzaamheden? Als je een boor in de muur zet, hoor je dat namelijk door het hele gebouw. Geloof me, daar wil je 5.000 congresbezoekers echt niet mee lastigvallen. Gelukkig toonde Unica zich flexibel: wekelijks overleg en zelfs nachtwerk werden niet geschuwd om meters te kunnen maken.”

Klaar voor de toekomst
De architect van het World Forum Congrescentrum liet maar liefst 6.000 handgemaakte bouwkundige en constructieve tekeningen na, die de gemeente heeft laten digitaliseren. Vervolgens zijn ze door Unica gebruikt om er een BIM-model van te maken. “Dat is een grote hulp geweest”, zegt Michiel tevreden, “en een enorme stap in het onderhoud en beheer van het pand. Ik heb heel fijn samengewerkt met Unica. We zijn aardig in de buurt van de planning gebleven en hebben kwaliteit geleverd. Dat maakt deze samenwerking zeker voor herhaling vatbaar.”

 


Dit interview is onderdeel van het Unica Jaarverslag 2017. Het volledige jaarverslag en verkorte jaarbericht vindt u hier.