Laboratorium Dicoon Elst | Unica

Laboratorium Dicoon Elst

Laboratorium Dicoon Elst

Een prestigieus project waarbij Unica Building Projects betrokken is, is het nieuwe laboratorium Dicoon in Elst. Een laboratorium waarin Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) hun laboratoria voor medische microbiologie en immunologie, klinische chemie en klinische farmacie samenbrengen. 

Het nieuwe laboratorium biedt ruimte aan integrale diagnostiek voor de hele regio Midden- en Zuid-Gelderland. Er is een gasloos gebouw gerealiseerd. De installaties in het gebouw zijn gebaseerd op het all-electric-principe, waarbij energiezuinige varianten worden gekozen. Van de diverse varianten is het binnenklimaat gesimuleerd.

Door het gebouw vervolgens ‘slim’ in te richten en smart building-technieken toe te passen kan vervolgens de energiebehoefte nog verder worden gereduceerd tot het minimaal noodzakelijke. De energie die dan nog benodigd is, zal vervolgens zo veel mogelijk lokaal worden opgewekt door elektrische energie met PV-panelen op te wekken. Er is veel aandacht besteed aan redundantie in het ontwerptraject.

Het nieuwe pand is volledig modulair gebouwd. Met zogenaamde prefab-elementen, waarmee we onze CO2-uitstoot op de bouw met zo’n 40% hebben verminderd. Door een slimme indeling is de energiebehoefte zo laag mogelijk gehouden. Minder vierkante meters betekent immers dat er minder verlicht, verwarmd of gekoeld hoeft te worden. En de energiebehoefte die we hebben, wordt opgevuld met slimme energiesystemen.

Bij dit project zijn adviseur K&R betrokken en Medexs als opdrachtgever voor Unica Building Projects. 

Het nieuwe laboratorium opent in 2024 de deuren.
 

Dicoon pand november 2023