Een helende omgeving voor patiënt en chirurg | Unica

Een helende omgeving voor patiënt en chirurg

Een helende omgeving voor patiënt en chirurg

Een technisch hoogstaand project, in krap twee jaar tijd (2017-2019) verrees in Ubbergen een vrijwel compleet ziekenhuis van 12.000 m2, bestaande uit een supermodern OK-complex, een ruime revalidatievleugel met verpleegafdelingen en een Loop Expertise Centrum. Unica Building Projects was verantwoordelijk voor de technische installaties van de nieuwbouw. “We hebben een veilige, gezonde en helende omgeving voor patiënt en personeel gecreëerd”. 


Projectmanager Jeroen van Schaijk heeft een voldaan gevoel. Ruim twee jaar lang was hij vanuit Unica Building Projects betrokken bij de nieuwbouw. Hij vertelt: “In november 2017 kreeg Unica de opdracht om samen met Carebuilders, EGM architecten en Royal Haskoning DHV, de (elektrotechnische en werktuigbouwkundige) installaties van de nieuwbouw te realiseren. Een project met grote ambities en innovaties, voor een klant die de allerbeste kwaliteit van zorg wil leveren. Je zult begrijpen dat ons team met deze officiële opening een inspirerende, leerzame en zeer intensieve periode afsluit.”

 

Beter door vernieuwing
Die ambitieuze klant is de Sint Maartenskliniek: een gespecialiseerd ziekenhuis dat toonaangevend is in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Bestuursvoorzitter Mark Van Houdenhoven vertelt: ”Om voorop te blijven lopen, investeert de Maartenskliniek nadrukkelijk in innovatie. We doen hier de meest complexe revisiechirurgie en de nieuwste operaties, denk aan het implanteren van 3D geprinte protheses. Dit vraagt om de allerbeste, allerveiligste operatieomgeving. Met het modernste OK-complex ter wereld is onze kliniek weer geheel state of the art: dat past bij wie wij willen zijn.”


De hele OK brandschoon
Voor Unica waren alle nieuwe technieken in het OK-complex de grootste uitdaging. Jeroen vertelt: “Een operatiekamer is een bijzondere (werk)omgeving waarin extreem hoge eisen worden gesteld aan de luchtkwaliteit. Onze taak is een optimaal operatieklimaat te verzorgen qua luchtvochtigheid, temperatuur en luchtzuiverheid. Hiervoor mochten we het innovatieve luchtbehandelingssysteem Opragon installeren, wat ervoor zorgt dat niet alleen het operatiegebied, maar de hele operatiekamer volledig steriel is. De kans op infecties wordt hiermee geminimaliseerd. Daarbij zorgt het systeem ook nog eens voor een aangename temperatuur op de OK.” 

De kracht van kleur
Ook op elektrotechnisch vlak werd met nieuwe technieken gewerkt. “De OK’s hebben een bijzonder ledverlichtingsconcept gekregen”, vertelt Jeroen. “Hiermee kan de ruimte op allerlei manieren worden aangelicht. De kleur van de verlichting verandert mee met het daglicht (er zitten ramen in de OK), wat prettig is voor het bioritme van het OK-personeel. Ook kan men zelf een kleur verlichting kiezen, bijvoorbeeld groen of blauw, waardoor een beter contrast zichtbaar wordt voor het operatieteam.”

Digitaal opereren
De nieuwe, ruime operatiekamers zitten bomvol techniek. “Je kunt bijna spreken van een digitale OK. Er is vrijwel geen knopje meer te vinden; alles werkt via touchscreens”, vervolgt Jeroen. “Iedere operatiekamer is voorzien van drie naadloos in de wand verwerkte beeldschermen. Naast een opgeruimde werkomgeving en steriliteit, bieden deze schermen de chirurg altijd duidelijk zicht op de gewenste beelden tijdens de operatie. Via één scherm kan het OK-team alles bedienen: van temperatuur tot licht, van röntgenfoto’s tot elektronisch patiëntendossier. Ook is er een back-up scherm wat altijd blijft werken als het systeem onverhoopt mocht uitvallen. De OK behoudt hiermee haar functionaliteit en de operatie kan veilig worden afgerond.”

Een gebouw dat leeft
Bestuursvoorzitter Mark Van Houdenhoven is trots op het eindresultaat. “We wilden een veilige, prettige en intuïtieve omgeving creëren voor personeel en patiënt. Dat kan je op papier mooi hebben uitgedacht, maar het komt pas echt tot leven op het moment dat mensen hun intrek in de revalidatievleugel nemen en de OK-teams aan het werk gaan. Dan voel je wat een zee aan daglicht en ruimte voor een mens doen en dan voel je dat je hier goed en veilig kunt werken. Dat heeft mijn verwachtingen overtroffen. De nieuwbouw is met recht een helende omgeving geworden.”

Technisch partner 
“Unica heeft hier een belangrijke rol in gespeeld”, vervolgt Mark. “We hebben Unica ervaren als een deskundig technisch partner met veel ervaring in de zorg. Ze hebben alle benodigde expertise in huis om onze innovatieve en soms zeer complexe techniek naar behoren te laten werken. Dit project vroeg om de bereidheid mee te denken en de stap naar vernieuwing te maken. Dat hebben ze goed gedaan en de samenwerking was prima. Daarnaast is het natuurlijk mooi dat ze de techniek die ze zelf hebben gebouwd, nu ook zelf kunnen gaan onderhouden en beheren.”

Ook Jeroen is trots op de nieuwbouw. En op zijn team. “In relatief korte tijd is er een supermodern zorgcomplex neergezet. Alles is van hoge kwaliteit, ziet er spic en span uit en werkt naar behoren. Zelfs de technische ruimte is mooi! We hebben flexibiliteit getoond en er is keihard gewerkt om de eerste operatie op 21 oktober jl. mogelijk te maken. Het is ons gelukt. Er wordt inmiddels al bijna een maand geopereerd en de enige opmerking van het OK-team ging over de instelling van de radiozenders. Daar kan ik natuurlijk prima mee leven! Nu vertrouwen we de nieuwbouw toe aan onze collega’s van Unica Building Services, die de komende tien jaar zullen zorgen voor een veilige, gezonde en helende omgeving in de Sint Maartenskliniek.”