Rijnstate staat voor duurzaamheid | Unica

Rijnstate staat voor duurzaamheid

Rijnstate staat voor duurzaamheid

Rijnstate loopt mee voorop in de technologische vernieuwing van de ziekenhuiszorg in Nederland. Volgens Willem-Jan Hanegraaf, Programmadirecteur van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, is dat spannend, maar noodzakelijk om het ziekenhuis toekomstbestendig te houden.

Nieuwe ziekenhuisvoorziening in Elst voor Rijnstate
Rijnstate heeft vier locaties: in Arnhem-Noord, Arnhem-Zuid, Zevenaar en Velp. De zorgfuncties uit Arnhem-Zuid en Velp worden verplaatst naar een nieuwe locatie in Elst. Met dit besluit wil Rijnstate ‘de zorg betaalbaar en dichtbij de patiënt houden’. Unica Building Projects was samen met bouwpartner Berghege Heerkens verantwoordelijk voor de realisatie van deze nieuwe ziekenhuisvoorziening.

Willem-Jan Hanegraaf, programmadirecteur Rijnstate

Een technologische innovatie als videoconsulting klinkt eenvoudig, maar heeft grote gevolgen. “Het beïnvloedt de strategische keuzes die ons ziekenhuis maakt op het gebied van huisvesting en mobiliteit”, aldus Willem-Jan. “Als poliklinische afspraken vaker digitaal plaatsvinden, heb je minder grote gebouwen en parkeervoorzieningen nodig. Daar staat tegenover dat er extra belplekken met videoverbinding moeten worden gerealiseerd."

"Ook is een infrastructuur nodig die data driven oplossingen ondersteunt en die is berekend op het streamen van beelden. Dat stelt ons voor de vraag: gaan we zelf datacenteroplossingen verzorgen of kopen we die in? En hoe creëren we flexibiliteit in onze vastgoedportefeuille? De techniek verandert vrijwel dagelijks, terwijl je voor vastgoedbeheer twintig tot dertig vooruit moet kijken. Medische apparatuur heeft een afschrijftermijn van vijf tot zeven jaar. Dat maakt het spannend om de juiste keuzes te maken.”

Rijnstate wil een brug slaan tussen de ontwikkelingen in de zorg en de medische technologie. “We houden onze zorgambities goed voor ogen en zijn kritisch op onze processen. Ook kijken we wat de gebouwde omgeving en moderne technieken kunnen bijdragen. We gaan niet voor leuke gadgets, maar kiezen bewust voor technologieën die waarde toevoegen en het zorgproces optimaliseren.”

Rijnstate Elst nieuwbouw
De bouw van het nieuwe ziekenhuis van Rijnstate in Elst is in volle gang
BIM model van het nieuwe ziekenhuis

Het nieuwe ziekenhuis heeft de beschikking over een innovatief waterstof-energiesysteem. Daarmee zet Rijnstate een belangrijke stap in duurzaamheid van zorg: de combinatie van zonnepanelen, waterstofopslag en slimme sturing gaat het verbruik van 42.000 kubieke meter aardgas per jaar vervangen. Naast warmte levert de waterstof elektriciteit, waarmee in totaal 2 miljoen kilogram CO2 uitstoot voorkomen wordt.

Een resultaat van deze aanpak is de vernieuwde polikliniekomgeving in Zevenaar. “We hebben een
harmonicamodel gebouwd, waarbij alle vakgroepen gebruik kunnen maken van dezelfde faciliteiten”, vertelt Willem-Jan. “Moderne technieken, zoals digitale aanmeldzuilen en de mogelijkheid om online afspraken te maken, en het slim combineren van ruimten en wachtgebieden stellen ons in staat om te groeien zonder uitbreiding van het aantal vierkante meters. Momenteel wordt het BIM-model omgezet naar onze facilitaire managementsystemen. We gaan data inzetten om zaken als beheer en onderhoud en de schoonmaak efficiënter en kostenbesparend te doen.”

Willem-Jan gelooft dat je elkaar nodig hebt om de zorg beter te maken. “We werken samen met universiteiten, umc’s en met huisartsen, verloskundigen en apothekers in de regio. Met het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers’ Zoo in Arnhem hebben we afspraken gemaakt over parkeren in de daluren.” Ook het bedrijfsleven is belangrijk, stelt Willem-Jan. “Sinds 2013 trekken Rijnstate en Unica samen op. De medewerkers van Unica zijn oprecht geïnteresseerd en stellen goede, functionele vragen. Samen bedenken we de beste oplossing: wij vanuit de inhoud, zij vanuit de techniek. Zo is de polikliniekomgeving in Zevenaar tot stand gekomen: binnen budget, sneller en beter dan het oorspronkelijke plan.”

Het Unica montageteam tijdens de viering van het hoogste punt

De toekomst is onvoorspelbaar. Willem-Jan: “Wie kan met zekerheid zeggen hoe de wereld en het zorglandschap er over tien jaar uitzien? Ik heb ook geen glazen bol, maar door in gesprek te blijven en open te staan voor samenwerking gaan wij de toekomst met vertrouwen tegemoet.” In 2023 is de nieuwe ziekenhuisvoorziening van Rijnstate in gebruik genomen.