Niet meer overgeleverd aan de grote energiebedrijven

‘Niet meer overgeleverd aan de grote energiebedrijven’

‘Niet meer overgeleverd aan de grote energiebedrijven’

De reformatorische Jacobus Fruytier Scholengemeenschap neemt al sinds de start van Energie Voor Scholen deel aan het inkoopcollectief. Chris Weststrate is teamleider facilitaire zaken en begeleidde in de afgelopen jaren het traject om op basis van een APK tot aanvullende besparingen te komen.

“De energiemarkt is ongelofelijk ingewikkeld en wordt ook steeds complexer. Dan is het heel mooi als er een partij is die een stuk zorg uit handen neemt en in ieder geval een goede prijs levert. Daarnaast merk ik dat Bart van der Lee van Hellemans Consultancy er echt voor ons als school wil zijn. Hij denkt actief met ons mee en heeft verstand van zaken. Ze weten bij Hellemans Consultancy wat voor ons als school belangrijk is én hoe ze slim met de energiemarkt om moeten gaan. Je voelt je daardoor niet meer overgeleverd aan de grote energiebedrijven.”

In de nieuwsbrieven van Energie Voor Scholen las Chris Weststrate dat Hellemans Consultancy een APK aanbiedt. “Het triggerde me om te bekijken hoe het er bij onze school voor stond. Hebben we wel de juiste meters? Hoe zit het met onze vastrechten? We kozen voor een beperkte APK, een uitgeklede variant, voor ons op maat gemaakt. Naar aanleiding van de inventarisatie gaf Bart van der Lee aan dat we flink zouden kunnen besparen. Dat is ook uitgekomen. Onze contractwaardes zijn aangepast en we hebben andere gasmeters geïnstalleerd. Het totale proces heeft bij ons zo’n drie jaar geduurd. Je moet dus wel een volhouder zijn. Vanuit de school is ook veel inzet nodig, het is geen eenzijdig proces. Stapje voor stapje hebben we alles geanalyseerd en waar nodig actie ondernomen. Maar het levert dan ook echt wat op. Uiteraard geld. Als je ziet hoeveel er in totaal in energie omgaat, is het logisch dat je daar zuinig mee om gaat. Maar ook de toenemende bewustheid om als rentmeester met Gods schepping om te gaan. En dat willen we doorgeven aan de volgende generatie.”

“We kunnen ons gebruik nu ook heel eenvoudig uitlezen via het EnergyPanel. Daardoor hebben we meer grip op ons energieverbruik. Het is prachtig om terug te zien hoeveel we bijvoorbeeld besparen doordat we overgegaan zijn op energiezuinige lampen. We kunnen het nu ook direct zien als ergens een piek in verbruik zit. Als er ergens iets afwijkends te zien is, hebben we de mogelijkheid om gericht actie te ondernemen.”