Besparen op een dertigtal grootverbruik-aansluitingen | Unica

Besparen op een dertigtal grootverbruik-aansluitingen

Besparen op een dertigtal grootverbruik-aansluitingen

De gemeente Nijmegen promoot zichzelf met de slogan ‘Altijd Nijmegen’. Hierin komen verleden, heden en toekomst van de oudste stad van Nederland samen. Ook op energiegebied wil de gemeente Nijmegen, als grootste gemeente binnen regionaal samenwerkingsverband MARN, bij de tijd zijn. Voor aanbesteding van aardgas en elektra én voor het vastklikken van energieprijzen schakelt de gemeente Nijmegen daarom Hellemans Consultancy in. 

Aanbesteding en klikken energieprijzen
Martine Brieffies, Energiebeheerder bij gemeente Nijmegen is positief over haar samenwerking met Hellemans Consultancy: “Wat ik waardeer, is dat ze de tijd nemen om uitleg te geven over zaken die voor henzelf heel logisch zijn. Toen we opnieuw moesten gaan aanbesteden, was het voor ons helder dat we een partij moesten inschakelen die ons goed zou kunnen ondersteunen. De energiemarkt zit zo complex in elkaar, dat het bijna onmogelijk is om een aanbesteding zelfstandig te begeleiden. De mensen van Hellemans Consultancy hebben kennis in de breedte én de diepte.” Ook op momenten dat er geen aanbestedingstrajecten lopen, is er regelmatig contact. “Het is fijn dat ze ons het vastklikken van de energieprijzen uit handen nemen. Daarin zie ik dat de mensen bij Hellemans Consultancy professioneel te werk gaan en ook op persoonlijk vlak goed bereikbaar en fijn benaderbaar zijn.”

Optimalisatie aansluitingen
Sinds enige maanden loopt er een project om de diverse energie-aansluitingen van de gemeente Nijmegen te optimaliseren. “Dat is eigenlijk heel toevallig ontstaan”, vertelt Martine Brieffies. “In een gesprek met Lemé Kanters van Hellemans Consultancy kwam de mogelijkheid aan bod. Het leek me een interessante optie. We zijn gestart met een sessie waarin Lemé Kanters algemene verduidelijking heeft gegeven over energiezaken. Daarna zijn we gericht naar een aantal aansluitingen gaan kijken. Hier hoort ook bij dat we naar buiten gaan om op diverse locaties de stand van zaken te inventariseren.” Hoewel het proces nog loopt, werd al snel duidelijk dat er voor de gemeente Nijmegen een flinke besparing mogelijk was. “Op een dertigtal grootverbruik-aansluitingen van gas en elektra gaan we administratieve aanpassingen maken, wat direct lagere kosten tot gevolg heeft. We zijn daarnaast tegen zaken aangelopen die een investering vragen, om dan op langere termijn te kunnen besparen. We zitten nu volop in het proces om dat verder met elkaar uit te werken.”