Comfort door de schoorsteen?! | Unica

Comfort door de schoorsteen?!

Comfort door de schoorsteen?!

“Huis Bartolotti had behoefte aan een onzichtbaar aanwezige klimaatregeling voor bezoekers, het interieur en de aanwezige kunstschatten.”

Rijke kooplui in Amsterdam lieten in de zeventiende eeuw grachtenhuizen voor zichzelf bouwen om hun rijkdom en status te tonen. Het Bartolotti Huis aan de Herengracht, de chicste gracht van Amsterdam, is een van deze huizen. Grote delen van het achttiende-eeuwse interieur zijn bewaard gebleven. Het achterhuis heeft een historische keuken, een eetkamer en een zaal met uitzonderlijk fraai stucwerk, Rococo houtsnijwerk in kostbaar mahoniehout, en schilderstukken. Het is een van de mooiste zalen van de Herengracht. Huis Bartolotti kwam in twee delen in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser (in 1924 en 1971). Vanaf 1971 waren de kantoren en de bibliotheek van het Theater Museum er gevestigd.

Onzichtbare klimaatregeling
Het klimaat in dit rijksmonument liet te wensen over. Ondanks de aanwezige centrale verwarmingsinstallatie waren er koude- en tochtklachten. De centrale verwarming was in de jaren zeventig aangebracht met opvallende radiatoren, die niet in het achttiende-eeuwse interieur pasten. Huis Bartolotti had behoefte aan een onzichtbaar aanwezige klimaatregeling die tocht elimineert en een optimaal klimaat borgt voor bezoekers én het interieur en de aanwezige kunstschatten.

Luchtbehandelingsconcept

BaOpt® is een luchtbehandelingsconcept dat aan al deze eisen voldoet. Unica Building Automation is pionier in de realisatie van BaOpt® installaties in Nederland en wordt als partner van BaOpt® BeNeLux regelmatig ingeschakeld om dergelijke kritische installaties te realiseren.

Het luchtbehandelingsconcept zorgt er onder meer voor dat met een luchtbehandelingssysteem een lichte overdruk in de verschillende ruimten wordt aangelegd, waarbij de luchtkwaliteit automatisch geregeld wordt. Om vast te stellen of dit ook mogelijk was bij Huis Bartolotti is eerst een drukproef gedaan. In overleg met de bouwkundig aannemer zijn vervolgens enkele bouwkundige aanpassingen gedaan om ’lekkage’ tegen te gaan. Zo werd een homogene luchtconditie gecreëerd.

Om het luchtbehandelingssysteem permanent aan te leggen werd een luchtbehandelingskast in onderdelen naar de zolder getransporteerd en daar volledig opgebouwd. Om met luchtkanalen onzichtbaar in de diverse ruimten te kunnen komen, is gebruik gemaakt van de rookkanalen van de authentieke schoorstenen die in elke ruimte aanwezig zijn.

Nu is het Bartolotti Huis voorzien van automatische klimaatregelingen voor verschillende toepassingen. Door middel van touchscreen-bediening kan het klimaat per ruimte specifiek worden ingeregeld voor bijvoorbeeld een concert, receptie of presentatie.

Het klimaat is comfortabel voor bezoekers en optimaal voor kunst en interieur. Ook is het systeem onzichtbaar aanwezig. Unica Regeltechniek is er trots op dat het is gelukt om moderne techniek onzichtbaar toe te passen in een monumentaal pand met een rijke historie.

Adres:

Huis Bartolotti

Herengracht 170 – 172

Amsterdam