Zwembad De Kiefer duurzaam verwarmd dankzij houtinstallatie Unica | Unica

Zwembad De Kiefer duurzaam verwarmd dankzij houtinstallatie Unica

Zwembad De Kiefer duurzaam verwarmd dankzij houtinstallatie Unica

“Duurzame en betrouwbare energieopwekking is een bewuste keuze”

Zwembad De Kiefer in Dedemsvaart heeft een binnenbad dat het hele jaar geopend is voor recreatief zwemmen, zwemlessen en zwemmen voor doelgroepen. Toen de gaskachel in 2011 aan vervanging toe was, koos de gemeente Hardenberg voor een duurzame en betrouwbare energieoplossing. Unica ontwierp en bouwde een biomassaverbrandingsinstallatie, die zij bovendien voor de duur van vijftien jaar onderhoudt en exploiteert. 

Houtverbrandingsinstallatie
Het zwembad heeft de afgelopen tijd een flinke verduurzamingsslag gemaakt. Sinds enige jaren liggen er 145 zonnepanelen op het dak en ook de energielevering is verduurzaamd. “Dankzij financiële steun van de provincie Overijssel en ROVA Duurzaam B.V. kunnen we onze warmte sinds 2012 duurzaam inkopen”, zegt Andries Scheltes, vestigingsmanager van zwembad De Kiefer. “Achter het zwembadgebouw zijn containers gebouwd. In de ene staat de houtverbrandingsinstallatie, die door Unica op afstand wordt gemonitord. De andere container dient als opslag voor 15 kuub houtpellets, die elke maand worden aangeleverd. De houtpellets gaan via een transportvijzel de kachel in. Daar hebben wij geen omkijken naar.”

Betrouwbaar
Meer dan 75% van de warmtebehoefte van zwembad De Kiefer wordt vandaag de dag duurzaam opgewekt. Andries: “Je wilt natuurlijk zo energiezuinig en kostenefficiënt mogelijk omgaan met energie, maar betrouwbaarheid staat voorop. Je kunt je voorstellen dat wij het als zwembad niet kunnen permitteren om verstoken te zijn van warmte. Daarom hebben we een gasinstallatie als back-up, bijvoorbeeld voor als het hout op is of als er een storing is. Onze warmtelevering moet 100% betrouwbaar zijn. En dat is het tot nu toe altijd geweest.”

Samenwerking
Andries is tevreden over de samenwerking met Unica. “Ik vind het een prettige gedachte dat Unica dichtbij zit, hoewel zij de installatie ook op afstand goed in de gaten houdt. Elke twee weken komt er een monteur langs voor onderhoudswerkzaamheden aan de installatie. Dat loopt vanzelf, hebben we geen omzien naar. De monteurs van Unica doen vrij onzichtbaar en geruisloos hun werk, maar wij weten dat zij er zijn. Dat alleen al is geruststellend. Met een partner als Unica weet je dat alles goed loopt.”