Delftse Poort wordt multi-tenant kantoor op eenzame hoogte | Unica

Delftse Poort wordt multi-tenant kantoor op eenzame hoogte

Delftse Poort wordt multi-tenant kantoor op eenzame hoogte

“De beste werkplek met het mooiste uitzicht van Rotterdam”

Al zijn ze in Rotterdam alweer een nieuw hoogterecord aan het vestigen met de bouw van de Zalmhaventoren, tot zo’n tien jaar geleden stak wolkenkrabber de Delftse Poort boven alles en iedereen uit. De hoge spiegeltorens van het voormalige kantoor van Nationale Nederlanden zijn een niet te missen herkenningspunt in de skyline van Rotterdam. Sinds enkele jaren ondergaat de Delftse Poort een complete make-over die het gebouw weer naar eenzame hoogte moet brengen, dit keer in figuurlijke zin. Delftse Poort wil de beste multi-tenant werkplek van Rotterdam bieden: flexibel, comfortabel en met het mooiste uitzicht van Rotterdam! Unica Building Projects is bij deze renovatie de technisch partner van eigenaar CBRE Global Investors.
 

Hans Staal, Director Projects van CBRE, is technisch verantwoordelijk voor de grootschalige renovatie van de Delftse Poort. Hij zag de manier van werken over de afgelopen 25 jaar met eigen ogen veranderen. “Millennials stellen heel andere eisen aan (kantoor)huisvesting dan de voorgaande generaties. Bedrijven en werknemers van nu vragen om dynamiek en flexibiliteit: meer faciliteiten, multifunctionele ruimtes, een communitygevoel en aandacht voor gezondheid en leefomgeving. De Delftse Poort moet dus niet alleen kantoorfaciliteiten hebben, maar ook voorzieningen waar mensen even kunnen socializen, koffiedrinken en sporten. Je moet je er prettig voelen, het moet aanvoelen als een tweede thuis.”

Huisvestingsdeskundigen
Daarnaast willen huurders minder vierkante meters afnemen, maar die meters moeten wél beter presteren op het gebied van energiezuinigheid, comfort en klimaat. Technologische  innovaties, integratie van systemen en Internet of Things spelen hierbij een steeds groter rol. Slimme verlichting en klimaat, liften die zich aanpassen aan de drukte in het pand en via de smartphone zien of de vergaderzaal vrij is. “In het segment waar wij ons op richten, high-end kantoren op prime locaties, moet je aan deze wensen tegemoetkomen om niet in de achterhoede te raken”, aldus Hans.

“Om de Delftse Poort aantrekkelijk te houden, zullen we haar continu moeten blijven verbeteren om waarde te creëren voor onze huurders, maar ook voor onszelf. Het gebouw en deze renovatie zijn dus ook nooit echt ‘af’. Je zult begrijpen dat al deze ontwikkelingen onze rol van verhuurder ook sterk hebben veranderd: we zijn geen meterverkopers meer, maar huisvestingsdeskundigen.”

Honing uit de proeftuin
Deze nieuwe rol vereist een meer toekomstgerichte manier van denken en het aangaan van nieuwe, soms verrassende samenwerkingsvormen. “Momenteel werken we met een ecoloog om een retentiedak te realiseren. In plaats van een saai zwart dak, kijk je straks op een mooie groene daktuin. En in een tuin horen natuurlijk vogels, bloemen en bijen. Onze huisimker verwacht in september de eerste honing te kunnen oogsten. Zo biedt de renovatie van de Delftse Poort ons een proeftuin waarin we experimenteren met allerlei vernieuwende concepten. Als de huurders ergens enthousiast over zijn, is de kans groot dat we het ook bij andere gebouwen uit onze portefeuille gaan toepassen.”

Multi-player
Een meer gangbare samenwerkingspartner voor CBRE is Unica, die in verschillende takken van sport binnen de Delftse Poort actief is. Zo verzorgde Unica enkele jaren terug de (her) automatisering van de E-installaties om het energiebeheer te optimaliseren. De nieuwe gebouwbeheersystemen dragen bij aan een op termijn ‘smart’ Delftse Poort waarin alle systemen geïntegreerd zijn, data uitwisselen en op afstand te beheren zijn. Unica verzorgt ook het onderhoud van de gebouwgebonden installaties en werkt momenteel hard aan onder meer de installatie van klimaatplafonds, ledverlichting en brandbeveiliging op de diverse verdiepingen van de Delftse Poort die nu geüpgraded worden.

Partnership en ownership
“Omdat Unica op zoveel vlakken bij ons actief is, kennen de medewerkers de Delftse Poort en haar installaties als geen ander”, vervolgt Hans. “Ze hebben ze zelf geïnstalleerd, weten wat de staat is en zitten er elke dag met hun neus bovenop. Hoe waardevol deze kennis voor ons als gebouweigenaar is, daar heeft men vaak geen idee van. En zo is het ook andersom. Met wederzijds begrip en interactie valt volgens mij nog een wereld te winnen. En dat is waar we naartoe werken met Unica: een duurzame relatie op basis van partnership en ownership. Dus niet alleen installaties leveren, niet alleen gebouwen exploiteren, maar échte partners zijn die elkaars belangen begrijpen en elkaar sturen om elkaars product te verbeteren. Waarbij we beiden de verantwoordelijkheid, het ownership, nemen om samen met elkaar en de huurders iets waardevols neer te zetten. Voor nu en de toekomst.”


Dit artikel werd gepubliceerd in ons relatiemagazine CommUNICAtie (zomer 2018).