Unica realiseert nieuwbouw Weidelco | Unica

Unica realiseert nieuwbouw Weidelco

Unica realiseert nieuwbouw Weidelco

Vakmanschap en integraliteit staan voorop

Iedereen die Leeuwarden binnenrijdt, kan er niet omheen: de opvallende nieuwbouw van Weidelco, dé toonaangevende groothandel voor de Nederlandse vers foodbranche, gevestigd op industrieterrein De Zwette. Een futuristisch, energetisch pand dat opvalt door de uitvoering in zwart en een prachtige glazen voorgevel. “Bij de realisatie van onze nieuwe bedrijfshal, inclusief kantoor, heeft planning de hoofdrol gespeeld,” aldus Eddy Rolf, Facilitair Directeur Weidelco. “Door de omvang van het project en de korte tijd waarbinnen de realisatie moest plaatsvinden, is bewust gekozen voor Unica als partner in het bouwteam. Door de krachtenbundeling van disciplines, aanwezige kennis, beschikbare mankracht en vakmanschap biedt Unica integrale dienstverlening.” 

Bij de realisatie van de nieuwbouw voor Weidelco heeft Unica de volledige elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties, prefab, kantoorautomatisering, regeltechnische installaties, brandbeveiliging en camera- en beveiligingssystemen verzorgd. Het complete project is in een bouwteam gerealiseerd met de samenwerkende partners: architect Luc de Vries, Adviesbureau 1232 uit Groningen, Botec uit Nunspeet als bouwkundig aannemer voor de ruwbouw, Knol Bouw uit Hasselt als bouwkundig aannemer voor de afbouw en Jungheinrich voor de magazijninrichting.

Weidelco vanuit de lucht

Duurzaam pand
Rolf vertelt dat Weidelco in de voormalige vestiging, gelegen in Beetgum in Friesland, uit haar jasje was gegroeid. Reden waarom de nieuwbouw noodzakelijk was. Vanuit goed ondernemerschap is gekozen voor een duurzaam pand dat voor een groot deel eigen energie opwekt. Zo heeft de nieuwbouw een eigen trafo en het dak is voorzien van 855 zonnepanelen die een vermogen leveren van 260 kWp. De warmte wordt opgewekt middels drie warmtepompen omdat het gebouw geen gasaansluiting heeft. De luchtbehandelingskasten zijn voorzien van een warmtewiel waardoor gemiddeld 60% van de warmte uit de ventilatielucht hergebruikt kan worden. De klimatisering vindt verder plaats door middel van vloerverwarming op lage temperatuur, aangevuld met inductie units in de kantoren. De hallen zijn voorzien van lichtlijnen met geïntegreerde noodverlichting en er is gebruik gemaakt van energiezuinige Ledverlichting.

Vliegende start
“De planning was van cruciaal belang en we wilden zo kort mogelijk bouwen. Daarom zijn we allereerst in december 2017 tot overeenstemming gekomen met aannemer Botec,” aldus Rolf. “De eerste paal is in april 2018 de grond ingegaan en Unica is ingestapt toen de bouw al was gestart. We hebben bewust gekozen voor Unica vanwege de integrale dienstverlening. Dit mede vanwege de omvang van het project en de enorme tijdsdruk.” Hij vertelt dat Unica overigens geen geheel onbekende partij vormde voor Weidelco gezien het feit dat Unica ICT Solutions al ruim vijftien jaar naar volle tevredenheid de automatisering voor alle vier de vestigingen verzorgt. “Op basis van ervaringen en een vertrouwd gevoel, is de optelsom ‘één plus één is drie’ snel gemaakt,” aldus Rolf.

De nieuwe bedrijfshal

Technische oplossingen
Vanuit Unica Building Projects is Rick van der Vegt als projectmanager bij de realisatie betrokken geweest. Hij bevestigt dat er sprake is geweest van een ‘vliegende start’. De opdracht omvatte onder meer het verzorgen van de volledige elektronische- en werktuigbouwkundige installatie. Het geheel is vooraf in BIM in een 3D-model getekend en vervolgens prefab bij Unica intern gerealiseerd. Unica ICT Solutions heeft de complete officemigratie uitgevoerd en de hardware, glasvezelverbindingen en WIFI-punten verzorgd. Unica Building Automation is verantwoordelijk geweest voor de gehele regeltechnische installatie, Unica Fire Safety voor de brand- en ontruimingsinstallatie en Unica Security voor de plaatsing van onder meer camera’s en beveiligingssystemen. Van der Vegt: “Bij Unica leveren we veel verschillende technische oplossingen voor één project. Onze communicatielijnen zijn kort waardoor we een dergelijk project onder tijdsdruk goed kunnen realiseren.”

Vakmanschap
Dat beaamt Rolf: “Binnen het bouwteam heeft Unica voortdurend meegedacht over hoe we de planning konden behouden en innovatieve oplossingen aangedragen om zaken bijvoorbeeld efficiënter te doen. Ik wil écht zeggen dat het vakmanschap tot de sterke punten van Unica behoort. En dat mag in hoofdletters geschreven,” zegt hij lachend. “Evenals de flexibiliteit en beschikbaarheid van mankracht. Het netwerk van bedrijven van Unica levert altijd voldoende professionals en zorgt ervoor dat het werk binnen de gestelde planning succesvol is gerealiseerd.” 

Totaalassortiment
Medio mei 2019 is de nieuwe locatie in Leeuwarden opgeleverd en in gebruik genomen. Weidelco biedt een gespecialiseerd totaalassortiment aan verpakkingsmiddelen, specerijen, reinigingsmiddelen, netten, kunstdarmen en apparatuur voor de foodbranche. De onderneming bestaat al ruim honderd jaar en is destijds opgericht als groothandel in slagersbenodigdheden door de heer Van der Weide. Begin jaren zestig is het bedrijf overgenomen door de heer Rolf senior en inmiddels staan zijn drie zonen, Eddy, Huub en Hans aan het roer. Weidelco is uitgegroeid tot een moderne onderneming waar ruim 120 professionals werkzaam zijn. Naast de locatie in Leeuwarden zijn er vestigingen in Zwolle, Tilburg en Sittard.

Versbranche
“Wij proberen een totaalpakket neer te leggen voor de versbranche. Tot onze doelgroepen behoren de lokale, zelfstandige verswinkels, de kleine industrie zoals vleeswarenfabrieken en cateraars,” vertelt Rolf. “Weidelco levert alle A-merken en combineert dit met uitstekende eigen merken. Wij zijn onafhankelijk, beschikken over goede producten en een ruime voorraad. Met onze vestigingen door heel Nederland zitten wij dichtbij onze klanten. Daardoor weten we wat men nodig heeft en kunnen we een goede servicegraad bieden.”

Positieve reacties
Rolf tot slot: “In september hebben we een open dag gehouden voor al onze klanten. Wij hebben alleen maar positieve reacties ontvangen. Iedereen is onder de indruk en vindt het een fantastisch pand. Dat geldt ook voor ons. Wij werken hier prettig en met veel plezier. Natuurlijk weten we nooit wat de toekomst brengt, maar voor dit moment zijn wij klaar voor de toekomst.”