“De beste oplossing is steeds weer anders” | Unica

“De beste oplossing is steeds weer anders”

“De beste oplossing is steeds weer anders”

Schoon water, dat is het eindproduct van Colsen, Adviesburo voor milieutechniek b.v. Voor HydroBusiness bouwde Colsen een turn-key waterzuiveringsinstallatie bij vleesproducent Vion in Boxtel. Unica Industrial Projects nam de elektrotechnische installaties en de RVS-leidingwerken voor haar rekening. “Unica weet wat wij willen en hoe wij werken.”

Zo vanzelfsprekend als schoon water voor veel mensen is, zo lastig kan het onderwerp zijn voor bedrijven die afvalwater produceren. Colsen ontwikkelt technologie gericht op een schoner milieu. Water, duurzame energie, bodem, het internationale bedrijf in het Zeeuwse Hulst is gespecialiseerd in het ontzorgen van bedrijven die zich liever concentreren op hun eigen corebusiness vertelt Tom Verdonk, projectleider bij Colsen. “Colsen levert installaties, producten en diensten voor waterzuivering, vergisting en nutriëntenterugwinning. Deze technologieën ontwikkelen we zelf. We doen het hele traject, van ontwerp naar milieuvergunning tot realisatie en oplevering. Ook daarna blijven we betrokken voor de technologische opvolging, want technische ontwikkeling op milieugebied gaat snel.”

Vuil water schoon weer terug
De varkensslachterij in Boxtel van Vion had een fysisch-chemische waterzuivering, een traditionele techniek die hoge kosten met zich mee brengt, onder meer voor de afvoer van slib, inkoop van chemicaliën en het lozen van afvalwater. Vion koos voor outsourcing van de nieuwe, volledig biologische waterzuivering. Colsen nam de verantwoordelijkheid op zich voor het ontwerp en de realisatie van de nieuwe, duurzame AWZI. HydroBusiness financierde de installatie en zal deze langjarig exploiteren. Naast schoon industrieel water wordt ook biogas gewonnen uit het afvalwater. Dit biogas wordt terug geleverd aan Vion. De regeling Stimulering Duurzame energie stelde hiervoor subsidie beschikbaar. “Dat hebben wij namens Vion aangevraagd en de subsidie is verkregen.”
“De keuze is voor dit project op Unica gevallen, omdat zij het beste snappen hoe wij werken en wat wij willen”

Meer dan verwacht
Voor de elektrotechnische installaties werkte Colsen samen met Unica Industrial Projects (IP) in Venlo. “We hebben breed gezocht, kwaliteit en vertrouwen zijn voor ons belangrijk. Deze vestiging van Unica kennen we inmiddels goed.” Colsen werkt bij de ontwikkeling altijd toe naar de beste oplossing voor die ene opdracht, daarom zijn installaties steeds weer anders. “Wij werken met een prestatiebestek. De technische invulling laten we over aan de specialistische kennis van onze leveranciers en partners, in dit geval Unica IP. De keuze is voor dit project op Unica gevallen omdat zij het beste snappen hoe wij werken en wat wij willen.” Unica heeft voor Colsen de gehele besturingstechniek van de waterzuiveringsinstallatie gedaan, van engineering naar realisatie tot inbedrijfname. Daarnaast heeft Unica de RVS-leidingwerken verzorgd en het plaatsen van blowers en de procesinstrumentatie. in de toekomst blijft een deel aan het onderhoud en het beheer bij Unica. Het project is net voor de zomer 2015 opgeleverd, na een testperiode van drie maanden. Verdonk: “Het is een mooi project waarmee we kunnen laten zien wat er mogelijk is. Unica kreeg aanvankelijk alleen de opdracht voor de elektrotechnische installaties, maar dit is uiteindelijk uitgebreid met werkzaamheden zoals de RVS-leidingwerken. Vooraf zagen wij Unica niet als een vanzelfsprekende optie daarvoor, maar we zijn door referentiebezoeken toch overtuigd geraakt en hebben hier in de uitvoering en aansturing alleen maar voordelen bij gehad.”