“Veranderen is de standaard, want het kan altijd beter” | Unica

“Veranderen is de standaard, want het kan altijd beter”

“Veranderen is de standaard, want het kan altijd beter”

Unica heeft alle gebouwgebonden installaties en de automatisering in de proeffabriek van FrieslandCampina overgenomen.

Innovatie, dat is de kracht van FrieslandCampina, een 100% Nederlands bedrijf en een van de grootste zuivelcoöperaties in de wereld. Toen Imtech eerder dit jaar in de problemen kwam, werd snel geschakeld met Unica om de continuïteit van de bedrijfsprocessen van het Innovation Centre veilig te stellen. "Unica heeft ook een aantal medewerkers overgenomen. Dat was voor ons een pre."

Snel schakelen met Unica
Toen het Innovation Centre enkele jaren geleden gebouwd werd, was technisch dienstverlener Imtech verantwoordelijk voor alle technische installaties. Van de plaatsing tot het onderhoud na de oplevering. Volledige ontzorging, daar was de samenwerking met Imtech op gericht, vertelt Ger Willems, wetenschappelijk directeur en site manager van het Innovation Centre. Toen de problemen bij Imtech afgelopen zomer in hun volle omvang bekend werden, was ook de continuïteit van de bedrijfsprocessen bij het Innovation Centre in het geding. “Het is een complex gebouw met veel functies. Unica heeft alle gebouwgebonden installaties en de automatisering in de proeffabriek overgenomen. Zowel het onderhoud als de ontwikkeling van de techniek. Daarvoor heeft Unica enkele medewerkers van Imtech in dienst genomen. Heel goed, want dat borgt de continuïteit. Deze mensen zijn al bekend met de installaties en de regels van FrieslandCampina.” Volgens Lex Uiterlinden, hoofd Technische Dienst bij FrieslandCampina, ging de overgang van Imtech naar Unica enorm snel. “Tussen vraag en start zat twee weken. Ik was onder de indruk van de gedrevenheid waarmee het management van Unica dit oppakte. Niet van ‘dit doen we wel even’, maar snel opschalen, aanpakken en samenwerken. Open en transparant. Daardoor konden we snel weer operationeel zijn.”

Uitdagende klus
Joop van der Sterren, manager bij Unica Industry Solutions en Edwin Koers, directeur Unica Building Services, hebben de overname van het Imtech-contract begeleid. “Inmiddels zijn we hier enkele weken aan het werk”, vertelt Joop. “In de periode na het faillissement van Imtech zijn natuurlijk werkzaamheden blijven liggen. Daar zijn we nu volop mee aan de slag. Een mooie en uitdagende klus. De proeffabriek vergt continu wijzigings-, ombouw en optimalisatiewerkzaamheden waarbij de automatisering en het datamanagement mee-evolueren. Dat is voor technische mensen natuurlijk een schitterende uitdaging.” Ger vult aan: “Er wordt hier voortdurend gesleuteld aan productielijnen, om zo tot een optimale productie te komen. Veranderen is de standaard want het kan altijd beter. Kijken of iets werkt, kennis vergaren en toepassen.”