Boston Scientific

Boston Scientific en Unica werken aan innovatieve distributie

Boston Scientific en Unica werken aan innovatieve distributie

De Amerikaanse multinational Boston Scientific transformeert levens met innovatieve medische oplossingen die de gezondheid van patiënten over de hele wereld verbeteren. In Kerkrade is het European Center of Operations (ECO) gevestigd. Sinds een aantal jaar is Unica Building Services vanuit diverse disciplines actief betrokken bij uiteenlopende projecten. “Er worden innovatieve oplossingen en ideeën aangedragen door Unica.”

Boston Scientific telt wereldwijd veertig locaties en ruim 27.000 medewerkers. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en distribueert een breed scala aan medische producten, waarbij de specialisatie ligt op het gebied van pacemakers, stents en hartkleppen. Jaarlijks worden er 24 miljoen mensen, in meer dan honderd landen, behandeld met producten van Boston Scientific dat ruim 13.000 ´life changing´ producten creëert. De vestiging in Kerkrade is de thuisbasis van het ECO en daarmee een van de belangrijkste locaties in Europa. Naast ondersteunende processen vindt vanuit hier de distributie voor Europa en een deel van Azië plaats. De goederen worden geleverd aan ziekenhuizen en andere distributeurs.

Nieuwe technologieën
“Wij zijn een dynamische onderneming en investeren in nieuwe technologieën. Dat doen we onder meer samen met Unica”, aldus Jos de Swart, Interim Facility & Procurement Manager bij Boston Scientific. Sinds 2015 verricht Unica middels een servicecontact het onderhoud aan de gebouwgebonden installaties inzake elektra, verwarming, koeling en sprinkler/brandmelding. “Unica biedt Boston Scientific compleetheid door verschillende diensten vanuit één organisatie aan te bieden. Ze levert snelle service en de medewerkers beschikken over uitgebreide kennis van onze installaties en bedrijfsvoering.”

Foto: Eric Mestriner (links) en Jos de Swart (rechts).Persoonlijke band
Eric Mestriner, Senior Facility Engineer bij Boston Scientific, vertelt dat er bij aanvang van de samenwerking diverse aanpassingen moesten worden doorgevoerd op het gebied van AutoStore. Dit is een innovatief opslag- en orderpicksysteem in het distributiecentrum, waarbij robots op een efficiënte manier goederen naar een medewerker brengen. “In een zeer korte periode moesten hiervoor nieuwe leidingen worden gelegd en verdelers worden geplaatst. Medewerkers van Unica hebben drie weekenden voor Kerst doorgewerkt om alles tijdig te realiseren. Het team heeft écht bewezen voor ons klaar te staan. Ook persoonlijk bouw je in die tijd een band met elkaar op. We kijken met trots terug op dit project.”

Projecten
Volgens beide heren was het succesvolle ‘decembertraject’ een van de redenen voor Boston Scientific om Unica expliciet te betrekken bij onder meer een grote renovatie van het kantoorgedeelte en de realisatie van een auditorium. De projecten zijn in een bouwteam gerealiseerd met BAM voor de bouwkundige werkzaamheden, Volantis als adviseur, Frissen voor intern transport en vloeren en Unica voor E- en W-services en sprinkler/brandveiligheid. “Het feit dat de professionals van Unica onze installaties tot in detail kennen, voorkomt discussies of bepaalde leidingen of technische aspecten er wel of niet zijn. Het draagt bij aan een soepele doorstroming van de projecten. Voor Boston Scientific zijn dat essentiële zaken”, vindt Eric.

Foto: Het innovatieve opslag- en orderpicksysteem Autostore bij Boston Scientific in Kerkrade.Jos licht toe dat de projecten krap waren in planning, maar door de goede samenwerking tussen de diverse ketenpartners alle werkzaamheden tijdig gerealiseerd werden. “Er is onder hoge druk gewerkt. Dit betekende soms dat er in de nachten en weekenden doorgewerkt moest worden. Alle zaken waar men tijdens deze projecten tegenaan liep, zijn in nauwe samenwerking opgelost. De betrokken partijen hebben er gezamenlijk alle effort in gestoken.”

Innovatieve oplossingen
Jos en Eric vertellen dat Autostore momenteel opnieuw wordt uitgebreid. Unica legt hiervoor in het warehouse onder meer de voedingen aan voor de Autostore-installaties. “Unica levert wat we vragen en gaat daarbij vaak nog een stap verder. Er worden innovatieve oplossingen en ideeën aangedragen, zoals de toepassing van betere materialen of andere technieken. Door de kennis en betrokkenheid van de medewerkers en het feit dat alles door één organisatie wordt geregeld, is Unica een stabiele partner waar Boston Scientific graag mee samenwerkt.”


Dit artikel werd gepubliceerd in ons relatiemagazine CommUNICAtie (zomer 2018).