Unica ontwerpt WKO voor nieuw duurzaam zorgcomplex Eltheto | Unica

Unica ontwerpt WKO voor nieuw duurzaam zorgcomplex Eltheto

Unica ontwerpt WKO voor nieuw duurzaam zorgcomplex Eltheto

"Combinatie van kennis, goed klantenbeheer en een scherpe prijs gaven de doorslag"

Een modern zorgcomplex met een zo laag mogelijke CO2-footprint binnen het ter beschikking staande budget. Dat waren volgens Robert Brinkman van bouwmanagementbureau Kleissen en Partners de belangrijkste eisen van zijn opdrachtgevers woningstichting De Goede Woning en vastgoedorganisatie Twinta. In samenwerking met 2by4 architects en zorgaanbieders Carintreggeland en Stichting Philadelphia Zorg werken zij aan de vernieuwing van Eltheto, een omvangrijk wooncomplex voor senioren in Rijssen.

In de zoektocht naar een partner voor de ontwikkeling en exploitatie van de warmte-koudeopslag (WKO) installatie, mochten drie partijen een aanbieding doen. “Unica maakte op ons de beste indruk”, vertelt Robert. “De combinatie van kennis van zaken, goed klantenbeheer en een scherpe prijs gaf voor ons de doorslag om voor Unica te kiezen.”

Voordelen warmte-koudeopslag
Unica Ecopower is verantwoordelijk voor de warmte-koudeopslaginstallatie die de appartementen in de verschillende blokken verwarmt en koelt. Door de traditionele radiatoren te vervangen door vloerverwarming hebben de bewoners meer woonruimte gekregen. Bovendien heeft deze oplossing ook kosten-, comfort- én gezondheidsvoordelen. Zo blijven de appartementen dag en nacht op een constante temperatuur zonder dat dit extra energie kost. Ook zweven er minder fijne deeltjes vanaf de warme radiatoren de woonruimte in. Dat is vooral prettig voor mensen met longproblemen.
Unica neemt het ontwerp, de financiering, realisatie en de exploitatie op zich voor de komende dertig jaar. Op die manier kan Unica de verdere ontwikkeling van duurzame energie en energiebesparing voor de opdrachtgevers en bewoners goed vormgeven. Daarnaast wordt de installatie over dertig jaar afgeschreven, waardoor de eigen bijdrage voor de opdrachtgevers en bewoners minimaal is.

Duurzame energie vanuit één WKO-installatie
Robert is erg tevreden over de samenwerking met Unica. “We hadden aanvankelijk het idee om per bouwblok een energieopwekkingsinstallatie te plaatsen. Unica adviseerde ons om één WKO-installatie te plaatsen voor alle bouwblokken/appartementen samen. Dit is veel efficiënter en de bovengrondse techniek paste op het dak van het derde bouwblok. Hierdoor moesten we wel met de bouw van dit blok beginnen, maar dat was geen probleem. De energieopwekkingscentrale is in bedrijf. De bouwblokken 1, 2 en 4 en het buitenterrein zullen vanaf begin 2015 gefaseerd worden opgeleverd.”

Volgens Robert werken de aannemer en Unica goed samen. “De eerste kennismaking en contractperiode verliepen meteen heel vertrouwd en de uitvoering verloopt nagenoeg vlekkeloos. De bronnen zitten in de grond en de installatie draait naar behoren. Voor mijn rol in het project geldt: hoe minder ik van de uitvoerende partijen hoor, hoe beter de samenwerking verloopt. En het is aangenaam stil.”