Een pionierend dreamteam’ | Unica

Een pionierend dreamteam’

Een pionierend dreamteam’

Het recent geopende hoofdkantoor van Canon Europe oogt indrukwekkend. Een statige landmark voor de entree aan de noordzijde van Venlo. Michel Detische, Procurement Account Manager, is zichtbaar trots. “We willen de nummer 1 printerleverancier in de wereld worden. Dat lukt alleen met de juiste partners. Zoals Unica Industry Solutions.”

“Onze samenwerking luidde in 2011 het begin van de nieuwe industriële tak van Unica in”, vertelt Michel Detische. “Zij deden hier hun allereerste integrale project. Echt pionierswerk. Océ Technologies, zoals ons bedrijf toen nog heette, liet een aantal producten extern maken. Zoals rubberen banden die we in printers verwerken. De productie daarvan bij partners werd steeds moeilijker waarop we besloten ze in eigen huis te gaan maken. In Hoogeveen werden de rubberbanden gemaakt en in het Franse Châteauroux, werd een coating aangebracht. Unica is met een kladblok erheen vertrokken en heeft letterlijk alles opgetekend. Het aantal stroomaansluitingen, waar de aansluitingen voor perslucht moesten komen et cetera. Alles brachten ze tot in detail in kaart. De fabriek draait nu nog steeds zoals ze hem toen hebben neergezet.”

 

“Het is juist deze manier van partnerschap en samenwerking die een van de pijlers is onder onze samenwerking met Unica Industry Solutions”

 

“De mannen van Unica kennen ons. Weten bij wijze van spreken waar de sleutels van elke deur liggen. En als je zelf equipment in huis hebt, heb je ook een installateur nodig die voor gas, water en licht zorgt. En ook dat heeft Unica in huis. Wat wij als ontzettend prettig ervaren in de samenwerking met Unica is de open, informele manier van communiceren. Alles wordt benoemd. Natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis of is er sprake van dat Unica een opdracht niet krijgt. Ook dan zijn ze professioneel. Het blijft nooit hangen in de relatie. We bespreken het, leren ervan en het is weer van tafel.”

Stofexplosiegevaarlijke omgeving
Michel Detische zoekt op zijn telefoon naar een foto. “Dan kan ik je laten zien hoe betrokken Unica bij Canon is. We besloten een nieuwe grondstof voor onze tonerfabriek in te voeren. Daarvoor moest de hele fabriek worden aangepast. En omdat toner een explosiegevaarlijke stof is, moesten we de productie stilleggen gedurende de ombouw van de installatie. Dat is geen sinecure als je bedenkt dat we in deze fabriek de toners voor onze printers voor over de hele wereld maken. Onder zware tijdsdruk moesten we ervoor zorgen dat de productie van toner weer kon worden opgestart. Unica zorgde voor de besturing en de elektrische aansluitingen. Ontving ik op enig moment deze foto met daarop de tonerfabriek en daarvoor 15 bedrijfswagens van Unica Industry Solutions”, lacht Michel Detische.   

Dreamteam
“Canon Production Printing maakt een transitie door van toner naar inkt. Met toner wordt het ‘ouderwetse’ zwart wit geprint. Met inkt is het mogelijk alle kleuren te printen. Die inkten willen we net als de toner zelf produceren en daarom werd een pilot plant gebouwd. De bouw was in handen van een bedrijf uit München. Om elektriciens uit Zuid-Duitsland naar Venlo te halen was onhandig. Ook daar wist Unica het verschil te maken. Met een uitstekend aanbod en met een team dat in de praktijk een ‘dreamteam’ bleek. De bouw van de pilot plant was een succes en nu we bezig zijn met de bouw van de master plant kon er maar één de aangewezen partij zijn om de nieuwe fabriek van kabels te voorzien en aan te sluiten.”

Enkele maanden na de ombouw van de tonerfabriek was er een ernstige calamiteit met een van de grondstofsilo’s. Gevolg was dat de productie maanden stil zou staan. “De calamiteit deed zich voor op een vrijdag laat in de middag”, vertelt Michel Detische. “Diverse scenario’s passeerden dat weekend de revue maar toen ik die maandag richting Venlo reed, belde de portier dat er iemand van Unica voor mij aan de poort stond. Stond hij daar met zijn laptop met de mededeling: ‘Ik hoorde van het probleem en ik heb een alternatief besturingsplan gesimuleerd’. De investeringen in digitalisering, die we in de afgelopen jaren met inzet van Unica gedaan hebben, betalen zich terug. Voordat de week voorbij was waren we weer volop in productie. Het is juist deze manier van partnerschap en samenwerking die een van de pijlers is onder onze samenwerking met Unica Industry Solutions.”

Nummer één
“De printindustrie is één van de grootste industrieën. Kijk om je heen. Die poster, die bedrukte tafel, dat tapijt in de entree of de wandtegel op je badkamer. Allemaal bedrukt met onze printers. We willen de nummer één printerleverancier in de wereld worden. Daar kunnen we de hulp van dit soort partners wel bij gebruiken.”