Kinderhospice Binnenveld - Een huis net als thuis

Kinderhospice Binnenveld - Een huis net als thuis

'Het gevoel dat je veilig bent’

Wie ziek is, wil het liefst thuis zijn. Dat geldt voor de meeste mensen, ook voor kinderen die ongeneeslijk ziek zijn of in een levensbedreigende situatie verkeren. De nieuwbouw van Kinderhospice Binnenveld is een onvoorwaardelijke keuze voor veilig en huiselijk. “We bieden zorg, maar willen óók een thuis zijn”

Sprankelende kleuren op de muren, vrolijke meubels in de woonkamer. Oké, de gangen zijn heel breed, maar verder lijkt het hospice in alles op een gewoon woonhuis. Een kloeke boerderij met een mooie schuur ernaast.

Kinderhospice Binnenveld in Barneveld is er voor kinderen die voor korte of langere tijd complexe zorg nodig hebben. Een team van verpleegkundigen, (para)medische zorgverleners, vrijwilligers en andere medewerkers zet zich in om 24 uur per dag het verblijf van kinderen zo comfortabel mogelijk te maken. Genezing is vaak niet mogelijk. “We richten ons op het behoud van leven, en kijken wat er nog wel kan”, vertelt Wilma Stoelinga, directeur van het hospice-huis.

Spiksplinternieuw
Toen de jonge bewoners van het kinderhospice in 2014 van De Glind naar Barneveld verhuisden, stond daar een mooie, huiselijk ingerichte woning klaar waar hen een warm welkom wachtte. “We bieden zorg, maar willen óók een thuis zijn”, vertelt Stoelinga. “Daarover hebben we goed nagedacht, samen met de architect die het huis ontworpen heeft. Van buiten en van binnen ziet het kinderhospice eruit als een gewoon, ruim huis. We hebben een grote, gezellige woonkamer waar we allemaal tegelijk kunnen eten. Ook zie je bijna geen klapdeuren, zoals je wel vaak ziet in zorginstellingen. En alle installaties zijn onopvallend weggewerkt in de inrichting.”

Wens en wet brachten de architect en het bestuur meerdere malen in een spagaat. “Als je twaalf zieke kinderen verzorgt, ben je voor de overheid een zorginstelling. En dan moet je aan wettelijke eisen voldoen die onder meer gericht zijn op de brandveiligheid. Zo moesten we de bovenverdieping compartimenteren, zodat een brand zich niet kan verspreiden door het gebouw. Je kunt dan klapdeuren plaatsen, maar daarmee lijkt het gebouw op een instelling. Onze aannemer Van de Kolk uit Garderen heeft heel goed met ons meegedacht. Hij wees ons op de hogedruk watermistinstallatie van Unica.”

Omdat het kinderhospice liever geen sproeikoppen aan het plafond wilde in de leefruimtes – die passen niet in een huiselijke situatie – is de installatie door Unica weggewerkt in de wanden. Daar zie je nu, tussen de fleurige muurdecoraties en alleen zichtbaar voor de kritische kijker, een metalen sproeikopje uitsteken. “Ook voor de brandweer was dit nieuw, maar uiteindelijk heeft iedereen meegedacht en meegezocht naar goede oplossingen. Nu is dit huis niet alleen huiselijk, maar ook duurzaam veilig voor de toekomst.”

Meer informatie over Kinderhospice Binnenveld: www.kinderhospicebinnenveld.nl