Online gebouwbeheersysteem biedt Wärtsilä waardevolle informatie

Online gebouwbeheersysteem biedt Wärtsilä waardevolle informatie

"Unica weet precies wat wij nodig hebben"

Unica en Wärtsilä zijn al vele jaren gewaardeerde partners van elkaar. De afgelopen jaren is de samenwerking verder geïntensiveerd. Sinds enige tijd beschikt Wärtsilä over de modules Energie en Klimaat van Unica Online. “Wij werken met verschillende systemen op diverse sites en hebben te maken met een aantal complexe sites”, zegt Gerrit de Bruin, werkzaam op de afdeling Corporate Real Estate bij Wärtsilä in Zwolle. “De mensen van Unica kennen onze systemen en sites door en door. Het was dan ook op hun advies dat we voor het Unica Online gebouwbeheersysteem hebben gekozen.”

Energieverbruik online monitoren en beheren

Bij het oude gebouwbeheersysteem van Wärtsilä moesten de Unica-monteurs alle systemen op locatie inspecteren. "Dat was tijdrovend en inefficiënt. Met Unica Online kunnen we alles op afstand monitoren en beheren. Dat is natuurlijk veel efficiënter”, zegt Gerrit tevreden. “Bovendien levert Unica Online ons veel waardevolle informatie en inzichten op.” Gerrit geeft een voorbeeld: “De site in Zwolle is erg groot en door meerdere huurders erg complex. Met de module Energie, waaraan alle aanwezige elektrameters zijn gekoppeld, kunnen we het energieverbruik van de verschillende bedrijven op ons terrein heel precies monitoren en doorbelasten. Je kunt met deze module ook sturen op energiebesparing, maar zover zijn we nog niet.”

 

Klimaat online regelen en monitoren

Ook de module Klimaat werkt volgens Gerrit goed in de praktijk. “We kunnen alles in een gebouw regelen en monitoren, denk aan de temperatuur en de luchtvochtigheid. Unica Online levert alle benodigde informatie en rapportages met een simpele druk op de knop. In de module Melding van Unica Online worden alle storingen verzameld en kun je zien of een installatie ineens veel storingsmeldingen geeft. De module Dossier is ook handig. Hierin staan alle lopende opdrachten, rapportages, facturen en de planning en afstemming met Unica. Dat gaat niet meer via de mail, maar staat allemaal keurig in het systeem.”

 

Allround dienstverlener

Zoals gezegd werken Unica en Wärtsilä al lang met elkaar samen. Gerrit legt uit waarom: “Jarenlang verzorgde Unica alleen het onderhoud (hvac-installatie) voor ons bedrijf, maar daar kwamen gaandeweg steeds meer installaties bij. Vandaag de dag voert Unica als ‘preferred supplier’ vrijwel alle opdrachten voor Wärtsilä uit. Het is enorm handig dat Unica een allround dienstverlener is met kennis en kunde van heel veel verschillende onderwerpen; van software tot regeltechniek. Unica weet precies wat wij nodig hebben en kan dat vervolgens op een goede manier realiseren, zodat wij er haast geen omkijken naar hebben. Ik kan dus echt zeggen dat Unica ons ‘ontzorgt’.”