'Openhartoperatie' St Jansdal in goede handen bij Unica | Unica

'Openhartoperatie' St Jansdal in goede handen bij Unica

'Openhartoperatie' St Jansdal in goede handen bij Unica

Bij het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk is er de afgelopen periode hard gewerkt aan zowel de nieuwbouw en renovatie van de radiologie en hartkatheterisatiekamer als de uitbreiding en verduurzaming van de centrale installaties. Unica heeft als partner van het ziekenhuis een belangrijke rol gespeeld bij deze 'openhartoperatie': de renovatie, uitbreiding én verduurzaming van de technische installaties (elektrotechnisch en werktuigbouwkundig) zijn verzorgd door de technisch dienstverlener.  

“Het is echt een ontzettend complex project. Als je dan met elkaar bezig bent met zo’n openhartoperatie van het gebouw dan moet die samenwerking goed zijn.” aldus Anita van der Haar – Ros, manager Bouw en Huisvesting van Ziekenhuis St Jansdal.

Openhartoperatie
Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Unica hebben de afgelopen jaren intens samengewerkt. Bij de afdeling radiologie en hartkatheterisatiekamer is er  gewerkt aan de vernieuwbouw en daarnaast heeft Unica de renovatie, uitbreiding en verduurzaming van de technische installaties voor het St Jansdal ziekenhuis uitgevoerd.  

“Voor de uitbreiding en modernisering van onze radiologieafdeling hebben we in 2019 een tender uitgeschreven.”, zegt Anita van der Haar – Ros, manager Bouw en Huisvesting bij St Jansdal. “Inmiddels is de radiologieafdeling klaar en is de ‘openhartoperatie’ van ons gebouw afgerond.” 

Duurzame oplossingen
De centrale energieopwekking en distributie zijn door Unica uitgebreid, aangepast en verduurzaamd. Ludo Koetsier, manager projecten bij Unica: “Daardoor stapte St Jansdal onder meer over naar een duurzame manier van verwarmen en koelen. Dit betekent dat er op een lage temperatuur wordt verwarmd en op een hoge temperatuur gekoeld. Dat is een veel efficiëntere en energetische oplossing dan de traditionele manier.”

Er werden warmte- en koude bronnen geboord en nieuwe warmtepompen en koelmachines geplaatst. Daarbij werd het ziekenhuis voorzien van nieuwe distributieleidingen voor koeling en verwarming. Bovendien is er een nieuwe hoofdverdeler geplaatst, evenals een nieuw noodstroom aggregaat. De toekomstig te renoveren bouwdelen zijn daar tijdens de renovatie van het ziekenhuis op aangesloten.  

Vernieuwing hard nodig
Project St Jansdal is een heel groot project geweest, waarbij de technische installaties van het ziekenhuis geheel zijn aangepakt. De vernieuwing was volgens Anita hard nodig, want veel installaties zijn verouderd en het ziekenhuis wordt steeds voller. “Er komen steeds meer apparaten bij. Zo hebben we op de radiologieafdeling een nieuwe PET/CT-scan en een extra MRI gekregen.”

Een klik met betrokken partners van belang
Van der Haar - Ros: “Het is voor ons van belang dat er een klik is met de betrokken partners van het bouwteam. Daar hebben we de samenwerkende partijen ook op geselecteerd. Dat komt het project uiteindelijk alleen maar ten goede. Het bouwteam dacht niet in problemen, maar in oplossingen. Als ziekenhuis moeten we zinnig en zuinig met onze middelen omgaan om binnen de juiste planning en financiële kaders dit soort projecten zien te realiseren. We willen er met elkaar het maximale uithalen. Ondanks de hele pittige coronatijd zijn de projectwerkzaamheden goed verlopen."