Optimaal inzicht in productieproces | Unica

Optimaal inzicht in productieproces

Optimaal inzicht in productieproces

Het familiebedrijf Ardo is een belangrijke wereldspeler in de productie van vriesverse groenten, kruiden en fruit voor de retail, foodservice en food-industry. De groep telt 21 bedrijven voor productie, verpakking en distributie in 9 landen. Recent is ter uitbreiding van de productie-capaciteit een nieuwe productiefaciliteit gerealiseerd. Unica verzorgde de complete elektro-technische installatie, alsook de procesautomatisering voor deze nieuwe faciliteit. De gekozen opzet levert Ardo zowel tijdens productie als nadien optimaal inzicht in haar productieproces en garandeert de borging van kwaliteit van haar producten. Kortom een moderne productie faciliteit, waar ze komende jaren op kunnen doorbouwen.

Ardo Zundert is binnen de Ardo-groep de belangrijkste locatie voor de bereiding van diepvriesproducten met een crème/saus toevoeging, zoals onder andere spinazie a-la-crème. Ter uitbreiding van de productiecapaciteit is recent een nieuwe productiefaciliteit gerealiseerd. Unica Industry Solutions en Pro-Fa Automation hebben hun krachten gebundeld en de opdracht gezamenlijk opgepakt, waardoor Ardo het voordeel had dat zij maar één aanspreekpunt hadden. Vanuit Unica Industry Solutions is de elektro-technische installatie conform de vereiste richtlijnen opgeleverd. Pro-Fa  Automation heeft het ontwerp en realisatie van de proces automatisering verzorgd, gebruikmakend van Wonderware SCADA met Siemens PLC’s.

Order gestuurd werken
Productieorders worden voortaan automatisch ingelezen vanuit MES, verwerkt in SCADA en beschikbaar gesteld voor de operators om productiebatches te starten. Gedurende de werkelijke productie wordt alles wat relevant is voor een order geregistreerd in een productie database. Operators worden geleid in de acties die ze moeten doen om een goed product te maken, maar bijvoorbeeld ook als ze moeten reinigen. Bij het einde van een order wordt alle relevante informatie terug gegeven aan MES voor het uitvoeren van analyses en rapportages. Deze automatische koppeling biedt Ardo veel nuttige informatie en reduceert het aantal gemaakte fouten.

SCADA ontwerp
Het SCADA scherm waar de operators het proces mee bedienen is ontworpen conform de zogenoemde High-Performance richtlijnen en geeft de juiste informatie op het juiste moment. De applicatie is opgebouwd uit standaard Wonderware bibliotheek objecten voor control modules (o.a. kleppen, pompen, sensoren) en stapfuncties. Deze objecten zijn zeer geschikt voor een snelle diagnose van de situatie. Tevens is een SCADA navigatie structuur toegepast die operators helpt om snel inzicht te krijgen en waar nodig in te grijpen in het proces.

Met deze SCADA oplossing zijn storingen, procesvertragingen en ontbrekende condities sneller op te lossen, ook zonder dat specifieke software kennis nodig is. Met name deze functionaliteit levert Ardo veel meerwaarde op.

Proces kennis tijdens ontwerpfase
Bij aanvang van het project was er een basic-design van de procesinstallatie beschikbaar. Op basis hiervan heeft Unica samen met Ardo het uiteindelijke detail procesontwerp gemaakt. Per proces-functie is door Unica een ontwerpdocument gemaakt waarin gedetailleerd is vastgelegd hoe het proces gaat functioneren. Via review sessies met diverse disciplines binnen Ardo is proceskennis gebundeld en is het procesontwerp bepaald. Op basis hiervan is het geprogrammeerd, getest en als zodanig in bedrijf genomen. Na de inbedrijfname is de documentatie as-built gemaakt, zodat Ardo nu beschikt over een volledig gedocumenteerde procesinstallatie.

Kwaliteit
De moderne procesinstallatie met dito procesautomatisering geeft Ardo een perfecte basis voor het produceren van kwalitatief hoogwaardige producten. Registraties van productie- en reiniging-processtappen en het continu registreren van proceswaarden in een centrale Historian bieden een goede procesbewaking tijdens alsook na productie. Kritische proceswaarden en instellingen worden continu gemonitord en gelogd. De gekozen opzet levert Ardo zowel tijdens productie als nadien optimaal inzicht in haar productieproces en garandeert de borging van kwaliteit van haar producten! In december is de inbedrijfstelling afgerond zodat Ardo klaar is voor de nieuwe productieronde in 2020.

Ardo site

Over Ardo
Het familiebedrijf Ardo is een belangrijke wereldspeler in de productie van vriesverse groenten, kruiden en fruit voor de retail, foodservice en food-industry. Vandaag telt de groep 21 bedrijven voor productie, verpakking en distributie in 9 landen, wat zorgt voor een optimale aanvoer uit de meest productieve groeiregio’s. Met 4.000 werknemers verkoopt de groep 940.000 ton vriesverse groenten, kruiden en fruit, naar meer dan 100 landen, wat resulteert in een omzet van 1,1 miljard euro.

Bij Ardo B.V. in Zundert worden in productie verse (blad)groenten (o.a. spinazie, rode kool, boerenkool) verwerkt tot diepvriesproduct. Tevens worden hier los gevroren groenten en fruit verpakt voor de retail- en foodservicemarkt. Dit alles met moderne geautomatiseerde lijnen.