Pieter zou trots zijn

Pieter zou trots zijn

‘Spreek ik met Pieter?’ De vraag leidt regelmatig tot grote hilariteit. In de geest van de historische stadsgeneesheer Pieter van Foreest zet de gelijknamige Stichting zich in voor wonen, zorg, behandeling en welzijn in de regio Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland. ”Wij zijn trots op onze naam”, zegt Taco van Amelsfort, Teammanager vastgoed. “Maar Pieter? Die werkt hier toch echt niet.”

De informele sfeer is tekenend voor de organisatie en valt bij binnenkomst op locatie ‘De Kreek’ direct op. Bewoners drinken koffie met elkaar en er is een drukbezochte activiteit in de gemeenschappelijke ruimte waar ook mensen van buiten op af zijn gekomen. “Wij zijn een mensenorganisatie”, gaat Taco verder. “Wij zijn anders dan een kantooromgeving. Hier wonen kwetsbare mensen die vragen om een 24-uurs continubedrijf. Als om 1 uur ‘s nachts een warmtepomp uitvalt dan kunnen we niet tot de volgende ochtend wachten met ingrijpen. 80 bewoners zonder warm water? Dat is een doodzonde.”

Geen ‘free ride’
“Al vanaf de start van de samenwerking met Unica in 2015 kunnen we het als mens goed met elkaar vinden”, zegt Jacob Aalbregt, Medewerker Exploitatie van Pieter van Foreest. “De mensen van Unica kennen onze locaties. Zij begrijpen en voelen wat de impact is als er een probleem is.” “De bewoners zo snel mogelijk weer een optimaal wooncomfort bieden is onze belangrijkste prioriteit”, beaamt Dolf Nienhuis, Beheertechnicus Unica, direct. “En wij zijn wel professionele technici maar vooral ook mensen”, zegt Dalibor Vidovic, Contractbeheerder Unica. “We hebben de kennis en kunde om diep in de technische materie te duiken maar daarmee schrikken we de klant af. We richten ons juist op de vraag van de klant. Waar kampen jullie mee? Wat is belangrijk voor jullie? Daarvoor moet je een relatie opbouwen. Elkaar leren kennen.”

“Unica is een grote speler”, zegt Jacob. “Maar het voelt alsof we met een kleine, persoonlijke organisatie te maken hebben. “Maar onze samenwerking heeft ook een duidelijk zakelijk karakter”, reageert Taco. “De overeenkomst die we hebben met Unica ligt ergens in een laatje. Zo werkt dat voor ons. Grote modificatieve projecten besteden we aan en daar nemen we Unica uiteraard in mee. Onlangs zijn er nog 2 aanbestedingen gegund aan Unica die betrekking hebben op werkzaamheden uit het meerjarenonderhoudsplan. Het is voor Unica geen ‘free ride’.”

Impact 
“Vanuit het klantteam Care & Cure richten we ons uitsluitend op klanten in de zorg”, licht Dalibor toe. “Onze dienstverlening gaat verder dan puur het onderhoud en de installatie. We denken ook strategisch mee.” “En dat is essentieel in de rol van Unica”, zegt Taco. “Er is veel veranderd in de ouderenzorg. Stichting Pieter van Foreest beschikt over 24 locaties waar we verzorging en verpleging aanbieden. De verpleging gaat door maar pure verzorging is gestopt. Mensen moeten zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Dat had impact op ons vastgoed. Gaan we panden afstoten? Welke? En op wat voor termijn? Dat had directe gevolgen voor het onderhoud en de installaties waarvoor Unica verantwoordelijk is.”

“Al onze wensen en ideeën stemmen we met Unica af”, zegt Taco. “Onze vastgoedstrategie is helder maar ook een levend document en kan in de praktijk daarom afwijken van wat eerder is vastgesteld. We moeten steeds met nieuwe en snel veranderende omstandigheden rekening houden. Dat is niet eenvoudig voor een externe partij.” “We anticiperen mee op veranderingen”, zegt Dalibor. “We brengen kennis en kunde in op het gebied van installaties en adviseren onder andere over brandveiligheid vanuit Unica Fire Safety en over nieuwe, duurzame ontwikkelingen vanuit onze afdeling modificaties onder leiding van Jeffrey Roos en Martijn van Asma.”

Elke euro
“Met het thema duurzaamheid worstelen we binnen Pieter van Foreest”, reageert Jacob. “Hoe verduurzamen we onze oudere locaties? Het vraagt soms om substantiële investeringen. Welke investeringen moeten we doen? Wat zijn de juiste keuzes voor de verduurzaming van een specifieke locatie?” Taco: “Duurzaamheid staat hoog op onze agenda maar elke euro die wij uitgeven aan een steen is een euro minder voor een bewoner”, maakt Taco duidelijk. En dat is de taal die Unica uitstekend verstaat. Pieter zou trots zijn”, zegt hij met een knipoog.

 

Beroemde naamgever
Pieter van Foreest was een 16e-eeuws geneesheer die van grote betekenis is geweest voor het medisch welzijn van de Delftse bevolking. Van Foreest werd in 1521 in Noord-Holland geboren, studeerde aan de Universiteit in Leuven en promoveerde in 1543 tot doctor in de geneeskunde. Ruim 35 jaar (van 1558 tot 1595) was Van Foreest stadsgeneesheer te Delft. Hij behandelde patiënten in alle lagen van de bevolking. Hij was lijfarts van Willem van Oranje maar ook van financieel minderbedeelden, die hij gratis behandelde. Nog vele jaren na zijn dood (1597) maakten medici gebruik van de kennis en kunde van de, in zijn tijd, moderne medicus.